Solidarność Wielkopolska - „Węgiel ze Śląska, chleb z Wielkopolski”
„Węgiel ze Śląska, chleb z Wielkopolski”
Poniedziałek 9 lutego 2015

Budowa kopalni bez jakichkolwiek  konsultacji społecznych to przejaw arogancji władz wojewódzkich i centralnych. To obawa tysięcy mieszkańców przed zniszczeniem domostw w wyniku szkód górniczych. To dramat wysiedleń dla 22 wsi - czytamy w Stanowisku ws. budowy kopalni odkrywkowej węgla brunatnego w powiecie gostyńskim  i rawickim, przyjętym przez Zarząd Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność”.

Planowana budowa kopalni węgla brunatnego w tym rejonie była jednym z tematów lutowych obrad ZR.

- Determinacja środowiska rolniczego w obronie ojcowizny grozi poważnym wybuchem - mówił Karol Pabisiak, szef oddziału leszczyńskiego. Przypomniał, że przed kilkunastoma dniami rolnicy protestowali przed Urzędem Wojewódzkim w Poznaniu, a w ostatnich dniach stycznia przez wiele godzin blokowali drogę krajową nr 5 między Lesznem a Rawiczem. Organizatorem protestu było Stowarzyszenie „Nasz Dom”.

Powstanie kopalni oznacza likwidację nawet kilkunastu tysięcy miejsc pracy.

Związkowcy piszą, że: Budowa kopalni wymaga odwodnienia złoża, a studnie do planowanych odwodnień mają głębokość 280 m. Właśnie te działania doprowadzą do upadku rolnictwa w promieniu kilkudziesięciu kilometrów. Przemysł rolno-spożywczy Wielkopolski - dorobek pokoleń mieszkańców Krobi, Ponieca, Miejskiej Górki, Rawicza, Gostynia, Krzemieniewa - to przemysł  odnotowujący  stałą i  wysoką dynamikę wzrostu eksportu. Budowa kopalni w tym rejonie stanowi na wielką  skalę zagrożenie dla środowiska naturalnego,  życia i zdrowia ludzi oraz doprowadzi do utraty tysięcy miejsc pracy w rolnictwie i przemyśle rolno-spożywczym.

Podczas dyskusji zwracano uwagę na absurdalną politykę rządu. Na górniczym Śląsku planuje się zamykanie kopalń, a w Wielkopolsce, gdzie kultura agrarna zawsze była na bardzo wysokim poziomie, chce się zniszczyć ziemię i gospodarstwa. W przypadku realizacji tego planu lokalne rolnictwo nigdy nie wróci do stanu „przedkopalnianego”.

Zarząd Regionu wyraził pełną solidarność z rolnikami i zadeklarował poparcie dla ich poczynań podkreślając, że znakomite osiągnięcia  agrarne w zakresie uprawy ziem o wysokiej kulturze rolniczej, a także w zakresie materiału hodowlanego zwierząt i roślin oraz przetwórstwa rolno-spożywczego są  rezultatem wielopokoleniowych tradycji rolników wielkopolskich.

b