Solidarność Wielkopolska - 31 lat Solidarności
31 lat Solidarności
Poniedziałek 22 sierpnia 2011
fot. bn Od kilku lat uroczystościom rocznicowym towarzyszy parada motocyklowa wzbudzająca niesłabnące zainteresowanie Poznani

Zbliża się kolejna rocznica istnienia naszego Związku. 31 sierpnia 1980 r. powstał pierwszy w powojennej Polsce Niezależny Samorządny Związek Zawodowy.

Od 2005 r. rocznica podpisania Porozumień Sierpniowych to święto państwowe - Dzień Solidarności i Wolności. Zostało ustanowione przez Sejm dla upamiętnienia historycznego zrywu Polaków do wolności i niepodległości, który zapoczątkował proces upadku komunizmu i wyzwolenia narodów Europy Środkowej i Wschodniej.

Zarząd Regionu Wielkopolska zaprasza do udziału

w uroczystościach organizowanych dla uczczenia tego wydarzenia

• 27 sierpnia o godz. 15.00 rozpocznie się IV Parada Motocyklowa „Solidarności” ulicami Poznania. Start i meta przy pomniku Poznańskiego Czerwca 1956 r. Po zakończeniu parady wojskowa grochówka dla uczestników i kibiców. Udział mogą wziąć nie tylko właściciele markowych motorów, ale również posiadacze mniej rasowych pojazdów.
  • 31 sierpnia o godz. 17.00  zostanie odprawiona Msza św. w kościele oo. Dominikanów, ok. godz. 18.00 - uroczystości przy pomniku Poznańskiego Czerwca 1956 r.