Solidarność Wielkopolska - 56. rocznica Czerwca ’56
56. rocznica Czerwca ’56
Poniedziałek 25 czerwca 2012

Główne uroczystości 56. rocznicy Powstania Poznańskiego Czerwca 1956 r. odbędą się w czwartek 28 czerwca. Weźmie w nich udział Piotr Duda, przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”

Rozpocznie je składanie kwiatów w miejscach pamięci: przed bramą Fabryki Pojazdów Szynowych H. Cegielski Poznań S.A. (godz. 6.00), pod tablicą pamięci pracowników MPK przy dawnej zajezdni przy ul. Gajowej (10.30), przy Pomniku Poległych w Powstaniu Poznańskim na ul. Kochanowskiego (11.30), pod tablicą pamięci pracowników ZNTK przy ul. Roboczej (13.00), przy bramie głównej Zakładów H.Cegielski S.A. (14.15).

Godz. 17.00 – Msza św. w intencji Ofiar Czerwca 1956 r.

zostanie odprawiona w kościele oo. Dominikanów przy al. Niepodległości.

Po jej zakończeniu nastąpi przemarsz na plac Adama Mickiewicza.

Godz. 18.30 – uroczystość przy Pomniku Poznańskiego Czerwca 1956 r.

Obchody rocznicy trwać będą także dnia poprzedniego, 27 czerwca. Tego dnia przewidziano składanie kwiatów: pod Pomnikiem Adwokatów – Obrońców Bohaterów Powstania Poznańskiego Czerwca 1956 r. oraz Oskarżonych w Procesach Politycznych  przy zbiegu ulic Solnej i St. Hejmowskiego (godz. 10.00) oraz pod tablicą pamięci studentów poległych w Czerwcu 1956 r. przy Politechnice Poznańskiej na pl. Marii Curie-Skłodowskiej (godz. 11.00). O godz. 15.00 w Muzeum Powstania Poznańskiego Czerwca 1956 odbędzie się koncert kameralny uczniów Poznańskiej Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej im. M. Karłowicza połączony z promocją książek o Czerwcu, a o godz. 17.00 spotkanie uczestników kombatantów Poznańskiego Czerwca z władzami wojewódzkimi i miejskimi.

Na zakończenie obchodów w niedzielę 30 czerwca dla uczczenia bohaterów Powstania Poznańskiego Czerwca zostanie rozegrany turniej piłkarski na boisku MDK nr 1 przy Drodze Dębińskiej (godz. 13.00-22.00). Natomiast o godz. 17.00 w parku Wilsona odbędzie się koncert Orkiestry Miasta Poznania przy MPK sp. z o.o.

Do uczestnictwa w obchodach zapraszamy poczty sztandarowe, Mieszkańców Poznania i Gości naszego miasta.