Solidarność Wielkopolska - Acta probant se ipsa
Acta probant se ipsa
Poniedziałek 11 maja 2015

Czyny mówią same za siebie – tak można w wielkim skrócie opowiedzieć działania Stanisława Chojeckiego, którego pożegnaliśmy 25 kwietnia na cmentarzu w Czaplinku (zmarł 17 kwietnia 2015 r. w Niemczech).

Kiedy w 1980 r. w ówczesnym województwie leszczyńskim zaczęły tworzyć się struktury NSZZ „Solidarność”,  Stanisław Chojecki  urodzony 30 grudnia 1926 r., lekarz stomatolog zatrudniony w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Lesznie, pracujący w Przychodni Rejonowej w Rydzynie, aktywnie i odważnie włączył się w proces organizowania struktur związkowych, zakładając „Solidarność” w szpitalu w Lesznie.

Wyniesiony z domu i szkoły patriotyzm oraz poczucie obowiązku kazały Mu z całego serca poprzeć i działać w wolnym i niezależnym Związku.

Na spotkaniu w Rawiczu przedstawiciele zakładowych komitetów założycielskich NSZZ „Solidarność” z kilku ośrodków województwa leszczyńskiego doszli do  wniosku, że trzeba utworzyć Międzyzakładowy Komitet Założycielski NSZZ „Solidarność”, który będzie zalążkiem  powołania do życia Regionu Leszczyńskiego NSZZ „Solidarność”.

27 października 1980 r.  w Domu Oświaty Zdrowotnej w Lesznie z 23 komitetów założycielskich  z terenu Leszna, Rawicza i Wschowy utworzono  MKZ NSZZ „Solidarność” w Lesznie. Na jego czele, jako przewodniczący, stanął Stanisław Chojecki (szczegółowo opisano to w książce dr Waldemara Handke pt. „Solidarność Leszczyńska 1980 – 1990”).

Po wprowadzeniu stanu wojennego internowany w Ostrowie Wlkp. i Głogowie, po wyjściu przesłuchiwany i nękany przez milicję i SB, bojąc się o rodzinę postanawia wyemigrować do Niemiec. W roku 1998 wraca do Polski, do Czaplinka. Tu dał się poznać jako wielki społecznik z duszą organizatora, działający charytatywnie na wielu płaszczyznach. Organizuje  m.in. koncert charytatywny swego przyjaciela Stefana Stuligrosza. Uczestniczy jako  członek, a później wiceprezydent  we wszystkich akcjach międzynarodowej organizacji „Kiwanis International” z siedzibą w USA, która wspomaga biedne rodziny i dzieci oraz w „Stowarzyszeniu Bielawa”.

25 października 2013 r. Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej odznaczył Staszka Chojeckiego Krzyżem Wolności i Solidarności. Sprawiło Mu to przeogromną radość, którą zechciał  wyrazić dzwoniąc do nas do Leszna, ciesząc się i dziękując za pamięć. Jak wielkim szacunkiem darzyła go społeczność Czaplinka, mieliśmy okazję zobaczyć na pogrzebie Staszka. Władze miasta i regionu oraz liczne organizacje społeczne dziękowały Mu w sposób prawdziwy i szczery. Z godnością żegnał go sztandar naszego leszczyńskiego Regionu. Którego był jednym z założycieli.

Dziękujemy Staszku za Twoje 88 lat prawdziwego życia.

Karol Pabisiak

(były przewodniczący Regionu Leszczyńskiego obecnie wiceprzewodniczący Regionu Wielkopolska członek Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”)