Solidarność Wielkopolska - Akcja po poznańsku
Akcja po poznańsku
Poniedziałek 24 sierpnia 2015

Po raz pierwszy odbyła się zbiórka krwi "Wiara wszyscy na juche" zorganizowana przez Sekcję Młodych Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność”.

W siedzibie Zarządu Regionu NSZZ „Solidarności” o godz. 8.30 rozłożono specjalistyczny punkt poboru krwi Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Poznaniu. To właśnie tam do godz. 14.00 chętni oddawali krew. Akcja cieszyła się dużym zainteresowaniem.

Honorowi krwiodawcy otrzymali rekompensatę w postaci czekolad. Część z dawców przyłączyło się do naszej akcji, przekazując te czekolady na rzecz dzieci z domów dziecka. W  zamian Sekcja Młodych zapewniła poczęstunek w postaci napojów i innych słodyczy.

W zbiórce wsparli nas strażacy OSP Strykowo oraz radna Lidia Dudziak.

Zebrana krew będzie przekazana na konto „ Bank Krwi Solidarność – Zarząd Regionu Wielkopolska”.

Krwiodawcy przyznawali, że mają dużą satysfakcję z faktu, że pomogli komuś potrzebującemu.

Na zakończenie akcji członkowie Sekcji Młodych przekazali czekolady dla Dzieci z Domów Dziecka nr 2 i 3 w dzielnicy Wilda.

Wszystkich, którzy chcą pomóc drugiemu człowiekowi zapraszamy do podzielenia się tym drogocennym darem, jakim jest krew – już dzisiaj zachęcamy do wzięcia udziału w kolejnych tego typu akcjach.

*****

Krew ludzka to płynna tkanka ustrojowa, której mimo dużego postępu medycyny nie udało się jeszcze zastąpić żadną inną substancją. Krew od zawsze była i jest symbolem życia, poświęcenia, bohaterstwa. Tylko ludzie zdrowi i wrażliwi są jedynym źródłem krwi - taką osobą na pewno jesteś Ty. Oddając krew i osocze ratujesz zagrożone życie. Wartość krwi doceniamy najczęściej dopiero w obliczu tragedii swoich bliskich lub gdy dzięki niej sami wracamy do zdrowia. Oddanie krwi jest największym dowodem ludzkiej solidarności i miłości.