Solidarność Wielkopolska - Baby mogą przenosić góry i… je zdobywać
Baby mogą przenosić góry i… je zdobywać
Poniedziałek 23 stycznia 2012

Cztery wolontariuszki Kongresu Kobiet w marcu przyszłego roku wyruszą na górską wyprawę, by zdobyć najwyższy szczyt Andów i Ameryki Południowej – Aconcagui, należącej do Korony Ziemi. Wyprawa połączona jest z warsztatami genderowymi dla argentyńskiej organizacji CELS (The Center for Legal and Social Studies).

Kongres Kobiet to największy oddolny ruch społeczny w Polsce, zrzeszający  kilkanaście tysięcy osób: przedstawicielek biznesu, polityki, nauki, sztuki, mediów, organizacji pozarządowych, związków zawodowych, związków pracodawców.
- Naszym przesłaniem jest ukazanie, że pokonując szczyt, pokonujemy same siebie. Robiąc coś na pozór niemożliwego, jesteśmy w stanie zrobić o wiele więcej – mówi Karolina Szymańska-Migut, koordynatorka Biura Prasowego Kongresu Kobiet. - Chcemy pokazać, że dla kobiet nie ma rzeczy niemożliwych. Tym, co nas łączy, jest głębokie przekonanie, że jeśli nie weźmiemy sprawy w swoje ręce, nikt za nas tego nie zrobi. Dzięki pracy dla Kongresu Kobiet odkryłyśmy własną kobiecość, zrozumiałyśmy, że właśnie dlatego, że jesteśmy kobietami, możemy i powinnyśmy chcieć więcej; że mamy wybór i możemy decydować o sobie, mieć marzenia i nie bać się je realizować.
Z tego przekonania narodził się pomysł wspólnych wypraw, będących połączeniem pokonywania własnych słabości ze zrobieniem konkretnego dobra dla lokalnej społeczności. Wolontariuszki chcą udowodnić, że dzięki prawdziwej pasji, kobiecej energii, przedsiębiorczości i chęci dzielenia się z innymi kobietami własnymi doświadczeniami, mogą wszystko.
Projekt planowany jest na lata 2011-2015. Każda wyprawa spełnia dwa założenia: przełamuje wewnętrzne bariery (fizyczne, psychiczne, światopoglądowe) członkiń Biura Prasowego Kongresu Kobiet oraz bazuje na pomocy dla lokalnej społeczności.
Kolejnym celem, zaplanowanym na 2013 r., jest rajd rowerowy po Madagaskarze, w trakcie którego wolontariuszki przeprowadzą warsztaty dla studentek i studentów –podopiecznych Fundacji My Baobab. Fundacja zajmuje się pomocą rozwojową w krajach Afryki.

AD