Solidarność Wielkopolska - Bezimienne fotografie
Bezimienne fotografie
Poniedziałek 11 czerwca 2012

W parku przy zamku cesarskim, przy pomniku Ofiar Katynia i Sybiru została otwarta 4 czerwca wystawa plenerowa pt. „Bezimienne fotografie”. Przygotowana przez poznański oddział Instytutu Pamięci Narodowej prezentuje kilkadziesiąt zdjęć z jego zasobów. Zostały przekazane do IPN bez opisów czy informacji o ich pochodzeniu.

Sądząc po ubiorach fotografowanych osób pochodzą z późnych lat czterdziestych. Na jednych widać młodych mężczyzn w mundurach i z bronią, grupy partyzantów. Inne są przejmująco zwyczajne – jakieś wesela, tańce na łące, klasy szkolne, dzieci bawiące się na drodze...

Kogo przedstawiają? Jakie były dalsze losy zatrzymanych w kadrze ludzi: bawiących się, kochających, walczących o wolność swego kraju?

A jakie były dzieje tych fotografii? Prawdopodobnie zostały zarekwirowane w czasie zatrzymań, rewizji lub służyły do działań operacyjnych Urzędu Bezpieczeństwa. Czy kiedyś uda się rozpoznać uwiecznione na nich osoby?

IPN liczy na pomoc zwiedzających wystawę. Może ktoś rozpozna zapamiętane miejsca, wydarzenia, swoich krewnych, znajomych swoich rodziców, dziadków... Może nada imiona bezimiennym. Wtedy fotografie i ich bohaterowie zyskają drugie życie.

***

Wystawa prezentowana będzie do 28 czerwca br. – wejście do parku od Alei Niepodległości lub ul. Fredry.

AN