Solidarność Wielkopolska - Dzień Solidarności i Wolności
Dzień Solidarności i Wolności
Poniedziałek 19 sierpnia 2013

31 sierpnia 1980 r. powstał pierwszy w powojennej Polsce Niezależny Samorządny Związek Zawodowy „Solidarność”.
Od 2005 r. rocznica podpisania Porozumień Sierpniowych to święto państwowe - Dzień Solidarności i Wolności. Zostało ustanowione przez Sejm dla upamiętnienia historycznego zrywu Polaków do wolności i niepodległości, który zapoczątkował proces upadku komunizmu i wyzwolenia narodów Europy Środkowej i Wschodniej.

Zarząd Regionu Wielkopolska zaprasza do udziału w uroczystościach organizowanych dla uczczenia tego wydarzenia.

Program uroczystości:

31 sierpnia 2013 r.

godz. 12.00 - Msza św. w kościele oo. Dominikanów

ok. godz. 13.15 - uroczystości przy pomniku Poznańskiego Czerwca 1956 r.

ok. godz. 13.30 - start VI Parady Motocyklowej „Solidarności”. Ulice Poznania opanują fani jednośladów. Podobnie jak w latach poprzednich liczymy na przyjazd blisko 300 maszyn. Parada będzie otwarta, nie zamykamy się na określone typy motocykli. Zapraszamy także posiadaczy skuterów, czyli młodszych braci motocyklistów. Na uczestników parady będzie czekał  posiłek, a dla „plecaków” coś na ochłodę.
Start: pl. Adama Mickiewicza, trasa: 24 km, czas przejazdu: ok. 1 godz.
godz. 14.00-22.00 - II Turniej Piłkarski rozegrany na boisku Młodzieżowego Domu Kultury nr 1 przy ulicy Droga Dębińska 21*

godz. 18.00 - koncert zespołu Perfect - Sala Wielka CK Zamek (bilety do nabycia w kasie CK Zamek).

*

W turnieju może wziąć udział 16 drużyn. Zapisy prowadzone będą do dnia 26 sierpnia br. pod adresem  mailowym: liga@wiaralecha.pl tam też można uzyskać szczegółowe informacje o imprezie. Koszt udziału w turnieju wynosi 200 zł (netto). Na najlepsze drużyny i zawodników czekają puchary, statuetki i nagrody rzeczowe.

Patronat sprawują: Stowarzyszenie Wiara Lecha oraz Instytut Pamięci Narodowej – Oddział w Poznaniu.