Solidarność Wielkopolska - EmeryturaZaStaż
EmeryturaZaStaż
Poniedziałek 26 lipca 2021

Rozpoczęła się zbiórka podpisów pod obywatelską inicjatywą ustawodawczą w sprawie emerytur stażowych.

Czym jest emerytura stażowa?

Emerytura stażowa to dodatkowa, nowa możliwość przejścia na emeryturę bez względu na wiek po wykazaniu się okresem ubezpieczeniowym – 40 lat dla mężczyzn i 35 lat dla kobiet. Oznacza to, że jeśli w tym czasie wpłaciło się składki pozwalające na wypłatę co najmniej minimalnej emerytury, każdy będzie miał prawo dokonać wyboru, czy chce dalej pracować, czy zakończyć swoją aktywność i dzięki wypracowanemu przez lata kapitałowi przejść na zasłużony odpoczynek. Bo emerytura stażowa będzie prawem, a nie obowiązkiem.

Do 6 października Komitet musi zebrać minimum 100 tys. podpisów pod projektem nowelizacji ustawy emerytalnej.

– Na pewno nas nie usatysfakcjonuje 100 tys. podpisów, bo jest tak duże zainteresowanie tą inicjatywą obywatelską, że chcemy ich zebrać jak najwięcej. Chcemy przez to pokazać politykom, w szczególności Zjednoczonej Prawicy, że w nowym ładzie powinien znaleźć się projekt dotyczący emerytur stażowych – podkreśla Piotr Duda, przewodniczący KK, a zarazem pełnomocnik Komitetu Obywatelskiego Inicjatywy Ustawodawczej.

Podpisując się pod obywatelską inicjatywą ustawodawczą #EmeryturaZaStaż bierzemy udział w demokracji bezpośredniej. Jeżeli zbierzemy 100 tys. podpisów, Sejm BĘDZIE MUSIAŁ rozpatrzyć projekt.

Podpisy zbieramy w lipcu, sierpniu i wrześniu. Oryginały list należy dostarczyć do biur Regionu - w Poznaniu, ul. Metalowa 7, w Lesznie, ul. Prochownia25A lub w Pile, ul. 11 Listopada 40 - w nieprzekraczalnym terminie do 1 października 2021 r.

Projekt ustawy przygotowany przez NSZZ „Solidarność” oraz wzór listy obywateli popierających projekt ustawy można pobrać ze strony www.solidarnosc.poznan.pl

Więcej na stronach: solidarnosc.org.pl oraz emeryturystazowe.tysol.pl,

Szczegółowe informacje i pytania: Patryk Trząsalski – tel. 662-014-352

Opłaca się

Rychu umówił się z pracodawcą na wypłatę netto w wysokości 5200 złotych. Ostatecznie dogadali się na pracę bez umowy i 200 złotych dla Rycha więcej. Gdyby Rychu pracował na uczciwej umowie o pracę jego zarobki brutto wyniosłyby 7248,75 zł, z czego 707,48 PLN stanowiłaby składka emerytalna, która wróciłaby do niego na jesień życia. Rychu zdecydował się na pracę bez umowy za 200 zł „do ręki” więcej, jednak tak naprawdę stracił 500 zł tylko na swojej przyszłej emeryturze, nie mówiąc już o pozostałych świadczeniach wynikających z umowy o pracę... Kapitał emerytalny to nasze uczciwie wypracowane pieniądze, które wrócą do nas na emeryturze.