Solidarność Wielkopolska - Europejska płaca minimalna?
Europejska płaca minimalna?
Poniedziałek 20 stycznia 2020

Komisja Europejska podjęła prace nad wprowadzeniem europejskiej płacy minimalnej. Sprawę w rozmowie z portalem wgospodarce.pl komentuje Marek Lewandowski, rzecznik prasowy Komisji Krajowej NSZZ Solidarność.

– Warto uściślić informacje. Propozycja jest taka, aby płaca minimalna stanowiła we wszystkich krajach połowę przeciętnego wynagrodzenia, w które w danym kraju obwiązuje. Nie chodzi więc o wprowadzenie jednej kwot na terenie całej UE – tylko o poziom stawki tego wynagrodzenia, czyli właśnie połowę przeciętnych zarobków – mówi Marek Lewandowski, który dodaje, że Solidarność zabiega o wyrównanie płac w koncernach zatrudniających pracowników w kilku krajach.

Jeśli jakiś koncert działa na terenie kilku krajów, to nie ma żadnego powodu, by zarobki pracowników na tych samych stanowiskach aż  tak bardzo się różniły. Uważamy, że pracownik zatrudniony np. w Volkswagenie w Polsce – powinien mieć taką samą pensję jak w pracownik tego koncernu w innym kraju. To samo dotyczy np. pracowników sieci handlowych – chociażby Lidla. To są nasze postulaty, o które zabiegamy – podkreśla rzecznik „Solidarności”.