Solidarność Wielkopolska - Gratka dla numizmatyków
Gratka dla numizmatyków
Poniedziałek 23 września 2019

W piątek 20 września Narodowy Bank Polski wprowadził do obiegu srebrną monetę o nominale 10 zł upamiętniającą 90. rocznicę urodzin działaczki antykomunistycznej Anny Walentynowicz. Monetę w cenie 130 zł można kupić w oddziałach okręgowych NBP i sklepie internetowym Kolekcjoner.

Anna Walentynowicz należy do grona najważniejszych postaci w polskich dążeniach do niepodległości lat 80. W 1978 r. przystąpiła do Wolnych Związków Zawodowych Wybrzeża. Za swoją niezwykle aktywną działalność 7 sierpnia 1980 r. została zwolniona ze Stoczni Gdańskiej. 14 sierpnia 1980 r. w Stoczni Gdańskiej proklamowano w jej obronie strajk. Była jedną z inicjatorek przekształcenia protestu w strajk solidarnościowy. Stała się symbolem rodzącej się Solidarności. Po wprowadzeniu stanu wojennego 13 grudnia 1981 r. internowana w Gołdapi, wielokrotnie zatrzymywana i aresztowana. Prezydent Lech Kaczyński odznaczył Annę Walentynowicz Orderem Orła Białego. 10 kwietnia 2010 r. zginęła w katastrofie smoleńskiej.