Solidarność Wielkopolska - Hołd na murze
Hołd na murze
Poniedziałek 27 czerwca 2011
fot. A. Dolska

Od kilku dni na elewacji jednej z kamienic na Wildzie w Poznaniu powstaje obraz upamiętniający 55. rocznicę Czerwca’56. Pomysłodawcą, a zarazem wykonawcą graffiti jest kibic Wiary Lecha o pseudonimie Ryba.

- Przed pięciu laty, z okazji 50. rocznicy zawiesiliśmy na stadionie transparent. Teraz też chcieliśmy uczcić pamięć ofiar Czerwca - mówi Ryba.

Farby i inne materiały na kilkunastometrowy obraz zostały zakupione ze zbiórki pieniędzy, jaką Stowarzyszenie Wiara Lecha przeprowadziło na swojej stronie internetowej. - Licytowaliśmy tam też specjalne książeczki - dodaje Ryba. - Udało nam się w ten sposób uzbierać wśród kibiców 600 zł.  Ryba sam zaprojektował mural i sam za pomocą wałka i pędzli od kilku dni stopniowo pokrywa go farbą.

Kibice Kolejarza nie tylko chcą być kojarzeni z fanatycznym dopingiem swojej drużyny, ale jako Stowarzyszenie angażują się w akcje społeczne. Organizują zbiórki krwi, zachęcają do wstępowania w szeregi dawców szpiku kostnego, działają na rzecz dzieci.

- Jesteśmy z Poznania, to jest nasze miasto i nasza historia – mówi pomysłodawca muralu ku czci ofiar Czerwca. – A gdzie miał powstać ten obraz? Musiał właśnie tu, przy ul. 28 Czerwca, ulicy, którą szli robotnicy Cegielskiego w 1956 roku, by zatrzymać się dopiero pod Komitetem Wojewódzkim PZPR.

Długo obraz pozostanie na elewacji kamienicy? – Jak długo się da – śmieje się autor. – Kamienica jest prywatna, przekonałem właścicielkę do swojego pomysłu. Udostępniła nam ścianę za darmo.

Codziennie podczas pracy, Rybie kibicują koledzy. Wszak to Wiara Lecha i kibicowanie mają we krwi.

Obraz upamiętniający ofiary Czerwca’56, jest wkładem poznańskich kibiców w obchody 55 rocznicy poznańskich wydarzeń

AD