Solidarność Wielkopolska - Ile wolnego w tym roku
Ile wolnego w tym roku
Poniedziałek 25 stycznia 2021
pixabay.com

W 2021 r. będziemy pracować 252 dni. Wolnych będzie 113 dni - 13 z nich to święta wolne od pracy, z czego dwa wypadają w sobotę: Święto Pracy (1 maja) oraz Boże Narodzenie (25 grudnia) i pracodawca jest obowiązany udzielić w zamian dodatkowego dnia wolnego. Natomiast nie ma takiego obowiązku, gdy święto wypadnie w niedzielę (np. 15 sierpnia), która jest dla pracownika dniem wolnym od pracy.

13 dni ustawowo wolnych od pracy:

1 stycznia (piątek) – Nowy Rok

6 stycznia (środa) – Święto Trzech Króli

4 kwietnia (niedziela) - Wielkanoc, pierwszy dzień świąt

5 kwietnia (poniedziałek) – Wielkanoc, drugi dzień świąt

1 maja (sobota) – Święto Pracy

3 maja (poniedziałek) – Święto Konstytucji 3 Maja

23 maja (niedziela) - Zesłanie Ducha Świętego (Zielone Świątki)

3 czerwca (czwartek) – Boże Ciało

15 sierpnia (niedziela) – Wniebowzięcie NMP i Święto Wojska Polskiego

1 listopada (poniedziałek) – Dzień Wszystkich Świętych

11 listopada (czwartek) – Narodowe Święto Niepodległości

25 grudnia (sobota) – Boże Narodzenie, pierwszy dzień świąt

26 grudnia (niedziela) – Boże Narodzenie, drugi dzień świąt

Dodatkowe dni wolne za święta w sobotę

Dwa święta wypadają w sobotę (1 maja – Święto Pracy i 25 grudnia – Boże Narodzenie, pierwszy dzień świąt). Pracodawcy mają więc obowiązek wyznaczenia pracownikom dwóch dodatkowych dni wolnych.

Będziemy mieli kilka okazji o zaplanowania wydłużonego urlopu z wykorzystaniem dni wolnych.

Maj - 4 dni urlopu - 9 dni wolnego

Majówka, która zazwyczaj rozpoczyna sezon wyjazdów wiosenno-letnich, wypada niefortunnie, bo 1 maja to sobota. Z tego powodu majówka potrwa tylko trzy dni (sobota-poniedziałek). Jeśli jednak zdecydujemy się na wzięcie 4 dni urlopu: 4, 5, 6 i 7 maja, to razem otrzymamy 9-dniową przerwę.

Czerwiec - 1 dzień urlopu - 4 dni wypoczynku

Urlop w piątek 4 czerwca pozwoli na połączenie święta Bożego Ciała z weekendem i 4 dni odpoczynku od pracy. I będzie to jedyny długi weekend w okresie letnim.

Listopad to dwa długie weekendy - 1 dzień urlopu - 4 dni wypoczynku

1 listopada (Dzień Wszystkich Świętych) wypada w poniedziałek, a Narodowe Święto Niepodległości 11 listopada w czwartek. Początek miesiąca przyniesie więc wydłużony weekend, a w połowie miesiąca wystarczy wziąć jeden dzień urlopu w piątek 12 listopada, żeby uzyskać 4 dni wolne od pracy.

Niedziele handlowe 2021

31 stycznia 2021 r., 28 marca 2021 r.,25 kwietnia 2021 r.,27 czerwca 2021 r.,29 sierpnia 2021 r.,12 grudnia 2021 r.,19 grudnia 2021 r.

solidarnosc.krakow.pl