Solidarność Wielkopolska - Koniec wysokich odpraw
Koniec wysokich odpraw
Poniedziałek 28 grudnia 2015

70 proc. wyniesie podatek dla członków zarządów spółek z większościowym udziałem Skarbu Państwa – ustawę wprowadzającą od 1 stycznia 2016 r. zmiany w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych podpisał 29 listopada prezydent Andrzej Duda.

Nowe prawo Sejm uchwalił 25 listopada głosami posłów PiS, Kukiz’15 i PSL. Wstrzymała się większość parlamentarzystów PO i Nowoczesnej (część z nich głosowała przeciw takiemu rozwiązaniu). Nowa danina obejmie odprawy po odejściu ze stanowiska oraz odszkodowania z tytułu zakazu pracy u konkurencji.

Co ważne, wyższa stawka podatkowa nie będzie dotyczyła całości wynagrodzenia. W przypadku odpraw zostanie nałożona na kwoty powyżej trzykrotności miesięcznego wynagrodzenia danego menedżera, w przypadku odszkodowań z tytułu zakazu konkurencji kwotę graniczną będzie stanowić dwunastokrotność miesięcznego wynagrodzenia.

Nowy podatek obejmie menedżerów tylko z tych spółek, w których Skarb Państwa lub jednostki samorządu terytorialnego posiadają większościowe udziały, a zatem: m.in. Enea, Energa, Giełda Papierów Wartościowych, Grupa Lotos, Jastrzębska Spółka Węglowa, Kompania Węglowa, Katowicki Holding Węglowy, Polska Agencja Prasowa, Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo, Polskie Radio, Telewizja Polska, Totalizator Sportowy. Nowej daniny nie zapłacą więc menedżerowie m.in.: Grupy Azoty, KGHM, Orlenu i Tauronu, w których państwo posiada mniejszościowe udziały.

Na razie trudno oszacować, jakie zyski w budżecie państwa przyniesie nowe rozwiązanie. Na pewno ma ono duży wymiar symboliczny. Nowa władza pokazuje, że chce ograniczać przywileje kolejnych ekip rządowych (dla których państwowe spółki stanowiły „od zawsze” „frukty” dla partyjnych „kolesiów”), oraz walczyć z patologiami w spółkach Skarbu Państwa i ograniczać skrajne rozwarstwienie społeczne.

(asg)