Solidarność Wielkopolska - Aktualności

Poniedziałek 22 października 2018

25-26 października odbędzie się w Częstochowie XXIX Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „Solidarność”.

Poniedziałek 22 października 2018

W czwartek 18 października 2018 r. zmarł Jan Kołodziejski. Miał 55 lat.

Pożegnamy Go w poniedziałek 22 października - w podpoznańskich Wirach o godz. 14.00 odprawiona zostanie Msza św.  w parafii pw. Św. Floriana, a po Mszy św. pogrzeb na miejscowym cmentarzu.

Poniedziałek 22 października 2018

Zmarł Jaś Kołodziejski, więc zatrzymał się dla nas czas z Nim związany. Był człowiekiem delikatnym w postępowaniu, trochę nieśmiałym w zachowaniu, bardzo zdecydowanym i ostrym w patrzeniu przez obiektyw aparatu fotograficznego. W ten sposób wyraził swoje przekonania i najwyraźniej zaznaczył zaangażowanie.

Poniedziałek 22 października 2018

O sprawach związanych ze sprzedażą spółki Solaris oraz wynikających z tego konsekwencjach dla pracowników spółki rozmawiali przedstawiciele Solidarności w Solarisie z Prezesem Zarządu Javierem Calleja. Spotkanie odbyło się 16 października br. na wniosek Komisji Międzyzakładowej.

Poniedziałek 22 października 2018

„Nie walczyliśmy dla zaszczytów czy odznaczeń. Czuliśmy się tak zwyczajnie, po ludzku zobowiązani wobec Polski. Dziękujemy, że po latach Ojczyzna to doceniła” – powiedział Lech Różański, zabierając głos  w imieniu odznaczonych Krzyżem Wolności i Solidarności.

Poniedziałek 22 października 2018

30 września odbył się jubileuszowy 40. PZU Maraton Warszawski, w którym wystartowało prawie 9 tysięcy biegaczy. Dla Jurka Głowackiego ten bieg był szczególnie jubileuszowy, bowiem przebiegł wszystkie poprzednie 39 maratonów, począwszy od  pierwszego w 1979 roku. Inicjatorem biegu maratońskiego (42km195m) w stolicy Polski był legendarny redaktor Tomasz Hopfer. O Maratonie Pokoju (bo tak się wtedy nazywał) Jurek dowiedział się z tygodnika „ITD” trzy miesiące wcześniej. Start w nim uznał za wyzwanie i ostro zaczął trenować. Bieganie po plaży skończyło się tym, że ten pierwszy maraton pokonał z obandażowanymi kolanami i, jak w piosence, „tak to się zaczęło”…

Poniedziałek 22 października 2018

Sejm Rzeczypospolitej Polskiej ustanowił święto państwowe Narodowy Dzień Pamięci Kapłanów Niezłomnych.

Ustawa została uchwalona w hołdzie „Kapłanom Niezłomnym – bohaterom, prześladowanym księżom, niezłomnym obrońcom wiary chrześcijańskiej i niepodległej Polski /…/ od św. Andrzeja Boboli, poprzez ks. Ignacego Skorupkę i kapelanów AK, aż do kardynała Stefana Wyszyńskiego i ks. Sylwestra Zycha”.