Solidarność Wielkopolska - Książki, które warto mieć na swojej półce (1)
Książki, które warto mieć na swojej półce (1)
Poniedziałek 22 lipca 2019

„Wielka księga patrioty”

Antologia najpiękniejszych i najpopularniejszych pieśni patriotycznych: wojskowych, harcerskich, szkolnych i religijnych. Wśród nich lubiane i często śpiewane przez pokolenia Polaków: Błękitne zwińmy sztandary, Góralu czy ci nie żal, Idzie żołnierz borem, lasem.

Do każdego tekstu dołączone są linie melodyczne. Każda pieśń została opatrzona unikatowym opisem wyjaśniającym genezę utworu lub nawiązującym do historii naszego kraju. Jest to znakomity sposób za zgłębianie historii Polski, nie tylko tej znanej powszechnie, ale także faktów, które nie przebiły się do świadomości społeczeństwa. Publikacja zwraca również uwagę na związki kościoła katolickiego z dziejami Polski.

Czytelnik znajdzie w niej wybór poezji patriotycznej stworzonej przez narodowych wieszczów A. Mickiewicza, J. Słowackiego, C.K. Norwida, a także odważnych i pełnych tragizmu wierszy K.K. Baczyńskiego z okresu Powstania Warszawskiego.

Książka jest wzbogacona o słownik pojęć patriotycznych oraz poczet patriotów polskich, w którym zostały ukazane sylwetki bohaterów narodowych.

„Wielka księga patrioty” promuje kulturę polską, znajomość dziedzictwa narodowego, pozwala budować tożsamość każdego Polaka, sprzyja kształtowaniu postaw obywatelskich, oraz poczucia więzi społecznej i solidarności.

Do książki zostały dołączone dwie płyty CD pt. Najpiękniejsze pieśni patriotyczne w wykonaniu Chóru Polish Chamber Voices, nagrane w kaplicy św. Józefa na Halach w Jasnej Górze.

Praca zbiorowa pod red. Patrycji Szulc i Ireneusza Korpysia.

Cena 1 egz. brutto z wysyłką – 149 zł. Przy zamówieniu większej liczby egzemplarzy korzystne rabaty.

Dodatkowe pytania oraz zamówienia należy składać na adres:  Jolanta Matlak, Firma Globus, ul. Grota Roweckiego 10, 43-100 Tychy
tel. 32 780 45 45