Solidarność Wielkopolska - Kupuj odpowiedzialnie zabawki
Kupuj odpowiedzialnie zabawki
Poniedziałek 12 grudnia 2011

Yang Yu rozpoczęła pracę w wieku 16 lat. Teraz pracuje w jednej z wielu chińskich fabryk zabawek od 10-12 godzin dziennie przez 6 dni w tygodniu.

Yang Yu i Debby Chan przyjechały do Polski na zaproszenie Polskiej Zielonej Sieci, która prowadzi kampanię na rzecz odpowiedzialnych zakupów. Dzisiaj na Sali BHP spotkały się z gdańskimi licealistami i dziennikarzami.

Mattel, Hasbro, Disney to niektóre z koncernów, dla których zabawki produkują chińscy pracownicy. Warunki pracy w tych fabrykach całkowicie zaprzeczają wszelkim kodeksom dobrych praktyk przyjmowanych przez te koncerny. Kolejne raporty niezależnych organizacji wskazują, że w zdecydowanej większości fabryk zabawek prawa pracownicze są łamane. Chińskie prawo pracy, które określa płacę minimalną oraz 40-godzinny tydzień pracy, jest nagminnie łamane. Do powszechnych nadużyć należą: zmuszanie pracowników do pracy w nadgodzinach (nawet 16 godzin dziennie, 6 lub 7 dni w tygodniu), niskie płace, brak umów o pracę, niebezpieczne warunki pracy, zatrudnianie nieletnich na tych samych warunkach co dorosłych.

– Moim marzeniem jest, aby pracownicy w Chinach mogli założyć swoje niezależne związki zawodowe i walczyć o swoje prawa. Oficjalna organizacja reprezentuje pracowników jedynie pozornie. Jeśli w fabryce jest związek to na jego czele stoi najczęściej zaufany dyrektora lub pracownik działu personalnego – opowiada Debby Chan z organizacji Students and Scholars Against Corporate Misbehaviour ( SACOM) z Hongkongu zajmującej się badaniem warunków pracy w fabrykach w południowych Chinach.

Zdaniem Anny Wolańskiej z Biura Zagranicznego Komisji Krajowej NSZZ „S” nie ma szans, aby tworzone przez koncerny „kodeksy dobrych praktyk” wyeliminowały podwójne standardy stosowane przez te firmy. – Tylko powstanie niezależnych związków zawodowych i przyjęcie przez państwa międzynarodowych standardów pracy daje szansę na poprawę sytuacji pracowników w takich krajach, jak Chiny – tłumaczy Wolańska.

Znaczenie mają również postawy konsumentów. – Jeśli chodzi o zabawki to trudno znaleźć coś, co nie byłoby wyprodukowane w Chinach, ale nie jest to niemożliwe. Namawiamy do bycia odpowiedzialnym i aktywnym konsumentem  – mówi Justyna Szambelan z Polskiej Zielonej Sieci.

Około 80 proc. zabawek na świecie produkowanych jest w Chinach, głównie na południowym wybrzeżu tego kraju w prowincji Guangdong, w mieście Shenzen. Zabawki i gry, które dzieci 6 grudnia czy na gwiazdkę tradycyjnie dostaną od św. Mikołaja, zostały najprawdopodobniej wyprodukowane właśnie tam.

Projekt „Kupuj odpowiedzialnie zabawki” prowadzony przez Polską Zieloną Sieć jest częścią europejskiej kampanii „Stop Toying Around”, wspólnego przedsięwzięcia organizacji pozarządowych z Austrii, Czech, Francji, Polski i Rumunii. Kampania ma zwiększyć świadomość konsumentów na temat łamania praw człowieka przy produkcji zabawek oraz doprowadzić do dialogu z producentami zabawek w celu poprawy istniejącej sytuacji.

Więcej informacji o kampanii na stronie www.ekonsument.pl/zabawki