Solidarność Wielkopolska - Modlitwa o beatyfikację abp. Antoniego Baraniaka
Modlitwa o beatyfikację abp. Antoniego Baraniaka
Poniedziałek 23 września 2019

Jolanta Hajdasz, autorka filmów dokumentalnych o Żołnierzu Niezłomnym Kościoła oraz ks. Tadeusz Magas zapraszają na Mszę św. w intencji wszczęcia procesu beatyfikacyjnego abpa Antoniego Baraniaka, która zostanie odprawiona 25 września 2019 r, o godz. 18.00 w kościele p.w. św. Anny w Poznaniu, ul. Limanowskiego 13,.

W nocy z 25 na 26 września 1953 r. funkcjonariusze Urzędu Bezpieczeństwa wtargnęli na teren Domu Biskupów Warszawskich - siedziby Prymasa Polski i internowali kard. Stefana Wyszyńskiego. Jego najbliższego współpracownika i dyrektora jego sekretariatu, bpa Antoniego Baraniaka aresztowali i osadzili w największej komunistycznej katowni - areszcie śledczym przy ul. Rakowieckiej w Warszawie. Abp Baraniał był tam więziony przez 27 miesięcy, był bity, torturowany, głodzony, zastraszany, by załamał się i zgodził współpracować z komunistami przeciwko Prymasowi Wyszyńskiemu. Ich plan się nie udał. Abp Baraniak wytrzymał wszystko, dzięki czemu  nie udało się skompromitować procesem pokazowym Prymasa i Kościoła.