Solidarność Wielkopolska - Nasze święto
Nasze święto
Poniedziałek 9 września 2013

Przez całą sobotę 31 sierpnia trwały w Poznaniu obchody 33. rocznicy podpisania Porozumień Sierpniowych. Od 2005 r. to święto państwowe - Dzień Solidarności i Wolności.

Tegoroczne obchody wielkopolska „Solidarność” organizowała wspólnie z Solidarnością Walcząca, która świętowała 30-lecie powstania.

Rozpoczęła je Msza św. odprawiona w kościele oo. Dominikanów, po której złożono kwiaty pod tablicą poświęconą Maciejowi Frankiewiczowi, zmarłemu w 2009 r. twórcy wielkopolskiej Solidarności Walczącej. Następnie uczestnicy Mszy św. w asyście licznych pocztów sztandarowych przeszli pod Pomnik Poznańskiego Czerwca 1956 r.

- Wiele można by mówić o sytuacji politycznej, gospodarczej i społecznej naszego kraju, o sytuacji pracowniczej. Wiele o ludziach, którzy za to, że chcą zakładać „Solidarność” tracą pracę.  Ale dzisiaj mamy Dzień Solidarności i Wolności, więc powinna w naszych sercach gościć radość i mądrość.

Radość dlatego, że 33 lata temu potrafiliśmy być razem, obalić reżim komunistyczny i doprowadzić do wolności indywidualnej i narodowej.
I w naszych sercach powinna gościć mądrość. Ta mądrość, która pozwala oddzielić sprawy od człowieka, która nie pozwala nienawidzić drugiego człowieka, która spogląda w przyszłość i pozwala budować kompromis.  Mądrość, która oznacza dbałość o drugiego człowieka – mówił przewodniczący wielkopolskiej „S” Jarosław Lange.

W swoim wystąpieniu nawiązał do słów papieża Jana Pawła II, których prawda – jak powiedział – nigdy nie przeminie. „Władza przechodzi z rąk do rąk, a robotnicy, nauczyciele, służba zdrowia i wszyscy inni pracownicy, bez względu na to, kto sprawuje władzę w kraju, oczekują pomocy w obronie ich słusznych praw. Tu nie może zabraknąć „Solidarności”. I nie zabraknie – zakończył J. Lange.

Następnie przedstawiciele „Solidarności” oraz lokalnych władz rządowych,  samorządowych, instytucji społecznych oraz mieszkańcy miasta złożyli kwiaty przy pomniku Poznańskiego Czerwca 1956 r.

Po zakończeniu uroczystości z placu Mickiewicza, spod pomnika Wieszcza, wystartowała VI Parada Motocyklowa. Na ulice Poznania wyjechało kilkaset motocykli przyozdobionych chustami z logo „Solidarności”.

Do późnego wieczora na boisku Młodzieżowego Domu Kultury przy Drodze Dębińskiej osiemnaście drużyn walczyło w Turnieju Piłkarskim rozgrywanym już po raz drugi z okazji Dnia Solidarności i Wolności. Wygrał zespół Pro-Met Koźmin Wielkopolski, drugie miejsce wywalczyła drużyna „Solidarności” z ITM Baza Poznańska, a trzecie reprezentacja „Solidarności” z Centry Exide. Patronat nad turniejem sprawował poznański IPN.

Do tradycji rocznicowych weszły już spotkania członków Związku oraz tych, którym „Solidarność” jest bliska. W tym roku odbyło się ono na dziedzińcu CK Zamek. Była okazja do rozmów i wspomnień. W tym samym czasie fani zespołu „Perfekt” mogli uczestniczyć w koncercie w Sali Wielkiej Zamku.

1 września w poznańskim klubie „Raszyn” rozegrany został 21. Szachowy Turniej Solidarności w grze błyskawicznej, organizowany przez Dariusza Lipińskiego i Zarząd Regionu NSZZ „Solidarność”.

Uroczystości rocznicowe były organizowane również w innych miastach Regionu Wielkopolska.

Członkowie leszczyńskiej „Solidarności”, radni PiS i przedstawiciele Klubu „Gazety Polskiej” złożyli kwiaty pod Pomnikiem Konstytucji 3 Maja i Niepodległości. W okolicznościowym wystąpieniu Karol Pabisiak, przewodniczący miejscowej „Solidarności”, powiedział m.in. – Rządzący, którzy nie odżegnują się od solidarnościowych korzeni, zmierzają do ograniczenia oddziaływania związków zawodowych, nie chcą dialogu ze społeczeństwem. Obecna koalicja jest antyspołeczna i antyobywatelska. Po uroczystościach, w siedzibie „Solidarności” odbyło się spotkanie dwóch pokoleń związkowców – tych z roku 1980 i działających obecnie.

Działacze pilskiej „Solidarności” złożyli kwiaty pod obeliskiem przy Rondzie „Solidarności”. Natomiast związkowcy z oddziału śremskiego uczcili jubileusz „Solidarności” udziałem w uroczystej Mszy św., a następnie spotkali się na towarzyskim pikniku.

b