Solidarność Wielkopolska - Negocjacje są pozorem, Tusk chce zostać dyktatorem
Negocjacje są pozorem, Tusk chce zostać dyktatorem
Poniedziałek 26 marca 2012

„Negocjacje są pozorem, Tusk chce zostać dyktatorem” - to jedno z haseł skandowanych przez kobiety przed Centrum Partnerstwa Społecznego „Dialog” w Warszawie, gdzie o podwyższeniu wieku emerytalnego dyskutowała Komisja Trójstronna. Do pikiety zorganizowanej 22 marca przez „Solidarność” przyłączyły się centrale OPZZ i Forum. W ok. półtysięcznej grupie pikietujących była kilkudziesięcioosobowa reprezentacja wielkopolskiej „S”.

- Chcemy rzetelnej debaty o reformie emerytalnej, a wydłużenie wieku emerytalnego nie jest żadną reformą. Chcemy mieć prawo decydowania o tym, kiedy pójdziemy na emeryturę. Chcemy przede wszystkim prawa do pracy - mówiła sekretarz KK Ewa Zydorek, główna organizatorka pikiety.

Są trzy żywioły: woda, ogień i wkurzona kobieta – mówiły uczestniczki pikiety i oddały premierowi kwiaty, które wręczał im z okazji 8 marca oraz 67 jaj - „żeby sobie z nas jaj nie robił”.

Piotr Duda - relacjonując obrady Komisji Trójstronnej - stwierdził, że strony pozostały przy swoich stanowiskach, a deklaracje premiera są niewystarczające. Dlatego „S” będzie manifestować przed Sejmem RP w dniu 30 marca, tj. w dniu głosowania wniosku o przeprowadzenie referendum.