Solidarność Wielkopolska - Nie przehandluj pierwszej gwiazdki
Nie przehandluj pierwszej gwiazdki
Poniedziałek 28 listopada 2011

Organizacja zrzeszająca małe i średnie sklepy oraz sieci handlowe Selgros i NETTO przyłączyły się do prowadzonej przez „Solidarność” akcji „Nie przehandluj pierwszej gwiazdki”.

Naczelna Rada Zrzeszeń Handlu i Usług - Organizacja Samorządu Małych i Średnich Przedsiębiorstw poinformowała, iż w pełni popiera akcję „Solidarności” zachęcającą do skrócenia czasu pracy placówek handlowych w Wigilię Bożego Narodzenia.

Na apel Związku odpowiedziały również Selgros oraz NETTO. W przesłanych do Komisji Krajowej pismach dyrekcje obu sieci handlowych zapewniły o woli zakończenia handlu w Wigilię o godz. 14. - Doskonale rozumiemy, że pracownicy chcą ten szczególny wieczór spędzić w rodzinnym gronie - podkreślił dyrektor sieci NETTO Kent Petersen.

Te pisma to odpowiedź na apel Piotra Dudy sprzed dwóch tygodni. Szef „Solidarności” wystosował list do blisko 20 sieci handlowych oraz organizacji pracodawców, w którym zachęcał do podjęcia decyzji o skróceniu pracy sklepów w Wigilię. Zwrócił się do biskupów z prośbą o wsparcie związkowej kampanii.

W ramach akcji „Nie przehandluj pierwszej gwiazdki” „Solidarność” planuje też pikiety przed marketami. Czy ostatecznie się odbędą, zależy od grafików pracy poszczególnych sklepów. Jeśli sklepy skrócą handel do 14.00, to żadne akcje przed sklepami nie będą potrzebne.