Solidarność Wielkopolska - O manipulacji w mediach
O manipulacji w mediach
Poniedziałek 28 września 2015

„Wielkopolski Kurier Wnet” gazeta niecodzienna i niezależna zaprasza na spotkanie dyskusyjne pt. „Oblicza manipulacji. Media”, które odbędzie się  30 września 2015 r. o godz. 18.30 w Wyższej Szkole Handlu i Usług, ul. Zwierzyniecka 13 w Poznaniu.

Czy zastanawiałeś się czasem, dlaczego ludzie myślą i postępują tak jakby ktoś nimi sterował, jakby ktoś im coś kazał , a oni potulnie to wykonują . Przyjdź i zastanów się z nami, czym jest współczesna manipulacja w prasie, radiu, telewizji i internecie, jakimi metodami posługują się dziś właściciele i szefowie mediów, by wpływać na umysły i zachowania swoich pracowników i odbiorców, a skoro nie ma w Polsce cenzury, to kto trzyma w rękach te nożyczki, które „wycinają” tematy i osoby z przestrzeni publicznej?

Zapraszam serdecznie do rozmowy.

Gośćmi spotkania będą:

• red. Agata Ławniczak - dziennikarka, autorka kilkudziesięciu filmów dokumentalnych i reportaży telewizyjnych, związana obecnie z Wyższą Szkołą Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu, zajmująca się analizą manipulacji w telewizji i przekazach audiowizualnych,
  • red. Sławomir Kmiecik – dziennikarz, autor m.in. dwóch tomów „Przemysłu pogardy” o sposobach niszczenia w mediach wizerunku prezydenta Lecha Kaczyńskiego i książki „Lech Kaczyński. Bitwa o pamięć”.

Spotkanie poprowadzi - Jolanta Hajdasz, red. nacz. „Wielkopolskiego Kuriera Wnet”.