Solidarność Wielkopolska - Odmalowali ogrodzenie w żłobku
Odmalowali ogrodzenie w żłobku
Poniedziałek 10 sierpnia 2015

Ogrodzenie przed żłobkiem „Miś Uszatek” potrzebuje odświeżenia. Problemem zainteresowali się członkowie Sekcji Młodych Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność”, tworząc projekt „Młodzi dla Młodych”.

Celem projektu jest uzyskanie kompetencji społecznych, potrzebnych związkowcom. Zadaniem młodych było znalezienie odpowiedniej placówki opiekuńczo-wychowawczej i pomoc jej. Wybór padł na poznański żłobek w dzielnicy Wilda.

„Miś Uszatek” to jedna z czterech placówek Zespołu Żłobków nr 4 w Poznaniu dla najmłodszych dzieci. Placówki Zespołu rozlokowane są w dzielnicach Wilda, Dębiec i Nowe Miasto. Uczęszczają do nich dzieci z terenu całego miasta.

- Mieszkam na Wildzie, wiedziałem, że żłobek potrzebuje pomocy – mówi jeden z członków sekcji - Chętnie podejmiemy się zadania. Musimy zedrzeć rdzę z przęseł, pomalować ogrodzenie. Podziękowaniem będzie dla nas uśmiech dzieci i rodziców.

Projekt spotkał się z uznaniem jednego ze sponsorów - firmy V33 Polska, która ufundowała farby.

*****

Sekcja to organizacja młodych, dla młodych i tworzona przez młodych, która chce mieć ważny głos w kluczowych sprawach i wnieść świeże spojrzenie na działalność związkową. Tworzy ją grupa młodych osób podobnie patrzących na rzeczywistość, jednak nie odwracających się od starszych i doświadczonych związkowców. Wręcz przeciwnie: „chcemy uczyć się od nich dobrych praktyk, wyciągać wnioski z błędów już popełnionych, aby w przyszłości unikać popełnienia dalszych. Naszą misją jest propagowanie postaw przedsiębiorczych oraz działanie na rzecz zwiększenia roli młodych związkowców w NSZZ Solidarność. Jesteśmy otwarci na świat i nowe wyzwania. Inspirujemy do podejmowania działalności związkowej, a także pomagamy w zdobywaniu wiedzy i kwalifikacji umożliwiających spełnianie funkcji społecznych i zawodowych.”