Solidarność Wielkopolska - Pamięci ofiar zamachów w Brukseli
Pamięci ofiar zamachów w Brukseli
Wtorek 29 marca 2016

Członkowie Prezydium Komisji Krajowej wraz z Metropolitą Gdańskim oddali hołd ofiarom zamachów w Brukseli przed siedzibą Konsulatu Belgii w Gdyni. Złożyli kwiaty i zapalili znicze, a Ksiądz Arcybiskup odmówił krótką modlitwę.

- W Brukseli przebywa wielu naszych pracowników. Niepokoimy się o ich bezpieczeństwo – powiedział do obecnych dziennikarzy Piotr Duda. Na pytanie czy wierzy w zapewnienia o braku zagrożenia w Polsce powiedział, że same służby nie wystarczą. Do walki z terroryzmem potrzebne jest całe społeczeństwo, które musi informować o wszystkich podejrzanych sytuacjach.

- Musimy jako państwo być jak Izrael. Tam każdy obywatel jest służbami specjalnymi i bardzo pilnuje swojego bezpieczeństwa, informując służby o zagrożeniach. Tu nie chodzi o donosicielstwo, ale właśnie o informowanie – powiedział.

Według oficjalnych informacji w zamachach na brukselskim lotnisku i w metrze zginęły 34 osoby, a sto kilkadziesiąt zostało rannych. W Brukseli przebywa lub pracuje kilkunastu przedstawicieli „Solidarności”. Żaden z nich nie został poszkodowany i nie jest zagrożony.

ml