Solidarność Wielkopolska - Pikieta przed Odlewnią w Śremie
Pikieta przed Odlewnią w Śremie
Poniedziałek 8 kwietnia 2013

W czwartek 21 marca 2013 r. pracownicy Odlewni Żeliwa w Śremie protestowali przeciwko kolejnym zwolnieniom. W komunikacie wydanym po spotkaniu z Zarządem firmy 12 marca br. przewodniczący KZ „S” Ryszard Górny napisał: - Tradycyjne, w duchu pojednania i wzajemnego wybaczenia,  Zarząd kolejny raz będzie rozdawał świąteczne podarunki. Zapowiadają, że będą nas zwalniać. „Szczęśliwi trafieni” tym zgniłym jajem będą mieli co włożyć do koszyczka ze święconką i położyć na stole Wielkanocnym. „Solidarność” ma już dość takich prezentów.

Od rana w dniu protestu Zarząd firmy robił wszystko, aby zniechęcić pracowników do udziału w pikiecie. Wysłannicy prezesa szybko usunęli flagi wywieszone przed główną portiernią. Jednak strajkujący błyskawicznie sobie z tym poradzili, umieszczając je na płocie należącym do Katolickiej Szkoły Publicznej, która znajduje się na dawnych terenach Odlewni. Ryszard Górny otrzymał pismo z ostrzeżeniem, że zostanie pociągnięty do odpowiedzialności karnej za rozpowszechnianie fałszywych informacji. Pracownicy nie otrzymywali urlopów, ani przepustek. Aby zapobiec kontaktom z pikietującymi, pozwolono innym pracownikom wychodzić wyjątkowo przez bramę towarową zamiast przez portiernię.

Nikt z Zarządu nie spotkał się z protestującymi, petycja została przekazana przez sekretariat. Na koniec budynek został obrzucony jajami oraz jednogroszówkami, których było 588, czyli tylu ilu jest pracowników Odlewni.

b