Solidarność Wielkopolska - Piotr Duda o współpracy partii prawicowych
Piotr Duda o współpracy partii prawicowych
Poniedziałek 28 lipca 2014

Mając w pamięci jednoznaczne deklaracje liderów głównych partii prawicowych, że po dojściu do władzy, takie decyzje obecnej koalicji, jak wydłużenie wieku emerytalnego czy antypracownicze zmiany w Kodeksie pracy wyrzucą do kosza – z nadzieją przyjmujemy ich plany jednoczenia swoich ugrupowań. W tym kontekście integrowanie  się prawej strony sceny politycznej jest procesem oczekiwanym nie tylko przez NSZZ „Solidarność”, ale i większość polskich pracowników.

Jednak patrząc na te zamiary, zadajemy sobie pytanie o rzeczywiste intencje. Jak bowiem mamy odczytać łączenie się ugrupowań Solidarnej Polski, której lider Zbigniew Ziobro deklaruje wyrzucenie wydłużonego wieku emerytalnego do kosza, z Polską Razem, której lider Jarosław Gowin nie tylko głosował za jego wprowadzeniem, ale jest tych zmian gorącym zwolennikiem. Chodzi o program czy może jedynie o stołki?

NSZZ „Solidarność” to blisko 2 mln wyborców, którzy oczekują jednoznacznej deklaracji w takich sprawach, jak: wiek emerytalny, prawo o zgromadzeniach, prawo o referendach, prawo o zamówieniach publicznych, a przede wszystkim kodeks pracy i umowy śmieciowe.

Jeśli ktokolwiek myśli, że przystaną na personalne gierki, jest w błędzie. Bierzcie przykład ze związków zawodowych, które w obronie praw pracowniczych potrafiły się porozumieć i działać wspólnie. Apelujemy do prawicowych partii opozycyjnych – odłóżcie swoje ambicje na bok i przedstawcie polskim pracownikom dobrą ofertę.

*****

12 czerwca br. przewodniczący „Solidarności” wziął udział w konwencji prawicy zwołanej przez PiS. - Musimy zmienić władzę. Sami od tego koryta nie odejdą - mówił do przedstawicieli środowisk prawicowych zebranych w Sali Kryształowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Piotr Duda zwracał uwagę na to, że władzę sprawuje się dla społeczeństwa, a nie przeciw niemu. Apelował o większą aktywność Polaków. Jego zdaniem taśmy ujawnione przez dziennikarzy potwierdziły to, co o rządzie było wiadomo już od dawna. - Nie mają poczucia wstydu i godności. Trzeba wyjść na ulicę. NSZZ „Solidarność” jest na to gotowy - deklarował szef Związku. - Sytuacja dojrzała, aby dyktaturę rządów Donalda Tuska odsunąć od władzy. Dość lekceważenia społeczeństwa!