Solidarność Wielkopolska - Pod patronatem Małysza
Pod patronatem Małysza
Poniedziałek 12 września 2011

Lata sukcesów Adama Małysza przyzwyczaiły nas do emocji związanych ze skokami narciarskimi, głównie w zimowej scenerii. Ale atrakcyjne są również letnie zawody na igielicie. W Zakopanem na Wielkiej Krokwi 23 i 24 września b.r. odbędzie się V Puchar Solidarności w skokach narciarskich. Jego głównym organizatorem jest Region Małopolski NSZZ „Solidarność” (przy współpracy TZN Zakopane, PZN i OPO COS Zakopane).

W tym roku wprawdzie w konkursie nie wystąpi już Adam Małysz, ale podobnie jak cztery poprzednie edycje Pucharu i te zawody wraz z żoną Izabelą objął patronatem honorowym. Jak zapewnia organizator i jeden z pomysłodawców zawodów Andrzej Bac – przewodniczący Sekcji Kultury Fizycznej, Sportu i Turystyki NSZZ „S” – Małysz potwierdził także, że zamierza być obecny na konkursie.

„Konkurs cały czas się rozwija. Są to chyba jedyne zawody o charakterze open, w których młodzi, często kilkunastoletni sportowcy mają szansę i okazję startowania z doświadczonymi mistrzami, jakim przez wiele lat był Adam Małysz a obecnie jest Kamil Stoch (...) Termin jest tak dobrany, by mogli w nim wystartować wszyscy najlepsi polscy zawodnicy. Odnośnie grup zagranicznych jest jeszcze za wcześnie, by o tym mówić (...), jest szansa, że kilku zawodników ze światowej czołówki pojawi się w Zakopanem” – powiedział Bac w wywiadzie udzielonym Adamowi Gliksmanowi*.

Warto więc może na zakończenie lata wyskoczyć do Zakopanego. Tatry w jesiennej wrześniowej szacie są piękne, a konkurs skoków narciarskich dostarczy niezapomnianych przeżyć.

_ _ _

* Cała rozmowa i więcej informacji (w tym również o rezerwacji i cenach biletów) na stronie internetowej: www.solidarnosc.krakow.pl

AN