Solidarność Wielkopolska - Pola górą!
Pola górą!
Poniedziałek 11 kwietnia 2016

Tak, tak, nie Polska górą, tylko Pola. Chociaż Polska też, bo mowa o specjalnej aplikacji dostępnej na urządzenia mobilne, która służy do promowania patriotyzmu gospodarczego. Wystarczy będąc w sklepie najechać swoim telefonem komórkowym lub tabletem na kod kreskowy danego produktu, aby dowiedzieć się, czy jego producent reprezentuje polski kapitał, prowadzi działalność w Polsce i tu zatrudnia pracowników.

Aplikację przygotował Klub Jagielloński, organizacja pozarządowa promująca nowoczesny patriotyzm, na który składają się m.in. pamięć o historii, ale również patriotyzm gospodarczy. „Pola pomoże Ci odnaleźć polskie wyroby. Zabierając Polę na zakupy, odnajdujesz produkty »z duszą« i wspierasz polską gospodarkę” – mówią o aplikacji jej autorzy. W sumie to zespół kilkunastu osób odpowiedzialnych m.in. za koncepcję, programowanie i specjalny algorytm oceniający produkty.

Program jest bezpłatny. Dotychczas przygotowano wersje działające w dwóch najbardziej rozpowszechnionych systemach operacyjnych – Android (do pobrania z Google Play) oraz iOS (do pobrania z App Store). Wkrótce ma zostać udostępniona wersja dla systemu Windows Phon.

Każdy produkt w aplikacji Pola może otrzymać maksymalnie 100 punktów. My też jesteśmy na sto procent – za takimi i podobnymi inicjatywami, które promują polskie firmy i polskich pracowników!

solidarnosc.gda.pl