Solidarność Wielkopolska - Policzmy się z rakiem
Policzmy się z rakiem
Poniedziałek 14 maja 2012

Rusza ogólnopolska kampania „Policzmy się z rakiem”. Do 21 maja na stronie serwisu www.policzmysie.pl działa wirtualny licznik. Organizatorzy akcji zachęcają, aby kliknął w niego każdy, kto w swoim życiu zetknął się z nowotworem - osobiście, w rodzinie, wśród znajomych, przyjaciół lub po prostu zgadza się z przesłaniem kampanii, że rak to choroba, z którą należy walczyć i można wygrać.

Dlaczego warto policzyć się z rakiem? Po pierwsze, aby dodać wiary w zwycięstwo. Po drugie, aby odczarować raka, pokonać samotność i strach i po trzecie - jedno kliknięcie to wsparcie i siła do walki z chorobą.

Każdy głos się liczy, bo w przypadku nowotworu pozytywne myślenie jest jak solidny trening dla sportowca, a głosy na "Policzmy się" jak pełne trybuny oddanych  kibiców – mówi Dariusz Godlewski, dyrektor Ośrodka Profilaktyki i Epidemiologii Nowotworów w Poznaniu, Fundator Społecznej Fundacji „Ludzie dla ludzi”.

Od 2010 roku w serwisie www.policzmysie.pl działa społeczność osób walczących z rakiem, wspierających chorych na nowotwór oraz tych, które szczęśliwie swoją walkę wygrały. Nadrzędnym celem tysięcy internautów, uczestniczących każdego roku w kolejnych edycjach „liczenia się” jest przełamywanie poczucia przerażenia i bezradności w obliczu choroby nowotworowej.

AD