Solidarność Wielkopolska - Poznański Czerwiec 1956
Poniedziałek 27 czerwca 2011

Program obchodów

27 czerwca (poniedziałek)

godz. 10.00 – Złożenie kwiatów pod Pomnikiem Adwokatów - Obrońców bohaterów Powstania Poznańskiego Czerwca 1956 r. oraz oskarżonych w procesach politycznych (ul. Solna / ul. St. Hejmowskiego);

godz. 11.00 – Złożenie kwiatów pod tablicą pamięci studentów poległych w Czerwcu 1956 r. – Politechnika Poznańska (pl. Marii Curie-Skłodowskiej);

godz. 15.00 – Otwarcie wystawy „Poznańskie Procesy 1956”. Koncert uczniów Poznańskiej Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej im. M. Karłowicza – Muzeum Powstania Poznańskiego - Czerwiec 1956 (CK Zamek ul. Św. Marcin 80/82).

28 czerwca 2011 (wtorek)

Składanie kwiatów: godz. 6.00 - przy bramie Fabryki Pojazdów Szynowych - ul. 28 Czerwca 1956 r., godz. 10.15 - pod tablicą pamiątkową MPK - d. zajezdnia MPK, ul. Gajowa, godz. 11.30 - przy Pomniku Poległych w Powstaniu Poznańskim 28-30 czerwca 1956 r. - ul. Kochanowskiego, godz. 13.15 - pod tablicą pamiątkową ZNTK S.A. - ul. Robocza;

godz. 14.15 - Uroczystość przy Bramie Głównej Zakładów H. Cegielski - Poznań S.A. - ul. 28 Czerwca 1956;

godz. 17.00 - Msza św. w intencji Ofiar Czerwca 1956 koncelebrowana pod przewodnictwem JE Ks. Bp. Marka Jędraszewskiego - kościół oo. Dominikanów,  al. Niepodległości;

godz. 18.30 - Uroczystość przy Pomniku Poznańskiego Czerwca 1956

godz. 20.00 - Koncert Missa 1956 dedykowany pamięci Bohaterów Poznańskiego Czerwca - Aula Uniwersytecka, ul. Wieniawskiego.

*  *  *

Zapraszamy do udziału w obchodach poczty sztandarowe i wszystkich Mieszkańców Poznania.