Solidarność Wielkopolska - Poznański Czerwiec 1956 r.
Poznański Czerwiec 1956 r.
Poniedziałek 24 czerwca 2019
fot. bn

Poznański Czerwiec 1956 r. otworzył oczy świata na sytuację krajów Europy Środkowej, którym po II wojnie światowej narzucono nowy porządek. Dzięki reporterom, obecnym na 28 czerwca 1956 r. w Poznaniu na Międzynarodowych Targach Poznańskich i ich zdjęciom, Zachód zobaczył na własne oczy bunt poznańskich robotników przeciwko „robotniczej władzy” i nie mógł już dłużej udawać, że Polacy sami wybrali sobie ten system. Czerwiec’56 zapoczątkował  drogę Polaków ku wolności.

Prawda o Czerwcu przedarła się za żelazną kurtynę , w kraju natomiast zakneblowano ją na ćwierć wieku. Walka o zachowanie pamięci Czerwca toczyła się „nielegalnie” w ludzkich umysłach wbrew nakazowi niepamiętania i mimo budzącym się co raz demonom ludowej władzy. Dopiero w 1980 r. można było pełnym głosem mówić o wydarzeniach sprzed 25 lat. Dziś trudno zrozumieć, jak cenna była krótkotrwała wolność owych 16 miesięcy od sierpnia 1980  do grudnia 1981 r. Wiele udało się wówczas przypomnieć, nadać wagę polskim sprawom, przywrócić wartość i sens robotniczej ofierze.

Walka o pamięć historyczną Polaków nie ma końca. Nikt dzisiaj nie broni dostępu do prawdy, do jej poszukiwania. Toczą się spory historyczne, archiwa odkrywają nowe tajemnice. Każde pokolenie ma prawo do własnego odczytywania przeszłości i wybierania z jej doświadczeń tego, co pomaga tworzyć teraźniejszość i budować przyszłość.

(Ze wstępu do „Walka o pamięć Czerwca ‘56” autorstwa Eugenii R. Dabertowej i Agnieszki Łuczak, wydanej przez Archiwum Wielkopolskiej Solidarności w 2001 r.)

Program obchodów

27 czerwca 2019 r. (czwartek)

godz. 12.00 - składanie kwiatów pod Pomnikiem Adwokatów - Obrońców Bohaterów Powstani.a Poznańskiego Czerwca 1956 r. oraz oskarżonych w procesach politycznych, zbieg ul. Solnej i ul. Stanisława Hejmowskiego;

godz. 17.00  - uroczyste spotkanie uczestników, kombatantów Poznańskiego Czerwca 56 z władzami wojewódzkimi i miejskimi, Muzeum Powstania Poznańskiego - Czerwiec 1956, ul. Św. Marcin 80/82.

28 czerwca 2019 r. (piątek)

- składanie kwiatów pod tablicami pamiątkowymi: brama Fabryki Pojazdów Szynowych (dawna W3) H. Cegielski, ul. 28 Czerwca 1956 (godz. 6.00), gmach Rektoratu Politechniki Poznańskiej, pl. Marii Curie Skłodowskiej (godz. 8.00),  ZNTK S.A., ul. Robocza (godz. 8.45),  dawna zajezdnia MPK, ul. Gajowa (godz. 9.45).

Przemarsz uczestników na Skwer im. Trzech Tramwajarek przy zbiegu ul. Kochanowskiego i Dąbrowskiego z ul. Gajowej na ul. Dąbrowskiego, a następnie na ul. Kochanowskiego pod pomnik Poległych w Powstaniu Poznańskim 28-30 czerwca 1956 r.

godz. 10.30 – składanie kwiatów na skwerze im. Trzech Tramwajarek, zbieg ul. J. H. Dąbrowskiego i ul. J. Kochanowskiego

godz. 11.00 - uroczystość przy Pomniku Poległych w Powstaniu Poznańskim 28-30 czerwca 1956 r., ul. J. Kochanowskiego

Bezpośrednio po uroczystości złożenie kwiatów pod tablicą pamiątkową na gmachu Komendy Wojewódzkiej Policji w Poznaniu, ul. J. Kochanowskiego

godz. 14.15 - uroczystość przy Bramie Głównej H. Cegielski - Poznań S.A., ul. 28 Czerwca 1956 223/229