Solidarność Wielkopolska - Premiera filmowa „Kurier”
Premiera filmowa „Kurier”
Poniedziałek 11 lutego 2019
foto: materiały prasowe Kino Świat

15 marca 2019 r. na ekrany kin wejdzie najnowszy film Władysława Pasikowskiego „Kurier” opowiadający historię zainspirowaną przygodami Jana Nowaka-Jeziorańskiego. To właśnie misja słynnego „Kuriera z Warszawy” miała zadecydować o losach naszego kraju i II wojny światowej. Porównywany do Jamesa Bonda bohater, grany przez Philippe’a Tłokińskiego to autentyczna postać, która na stałe zapisała się na kartach historii. Taki scenariusz mogło stworzyć tylko życie. W filmie „Kurier” widzowie zobaczą tę opowieść na wielkim ekranie w nowoczesnej formie i z akcją, od której nie będzie można się oderwać.

„Naszym celem jest opowiedzenie sensacyjnej, lecz opartej na życiu historii, której scenarzyści Jamesa Bonda pewnie by nie wymyślili, opowiedzenie jej przy tym w maksymalnie nowoczesny sposób, korzystając z osiągnięć nowej stylistyki filmów przygodowo-sensacyjnych” – Władysław Pasikowski, reżyser i scenarzysta „Kuriera”.

Wśród międzynarodowej obsady filmu (m.in. Julie Engelbrecht) zobaczymy także znane nazwiska polskiej kinematografii, takie jak: Tomasz Schuchardt, Adam Woronowicz, Zbigniew Zamachowski, Mirosław Baka, Rafał Królikowski, Wojciech Zieliński, Grzegorz Małecki, Jan Frycz czy Agnieszka Suchora. Nie zabraknie też wschodzących gwiazd nowego pokolenia. Oprócz odtwórcy głównej roli na ekranie zobaczymy również Patrycję Volny.

Producentami wysokobudżetowej produkcji są: Muzeum Powstania Warszawskiego – inicjator przedsięwzięcia oraz Scorpio Studio – współtwórca sukcesu świetnie przyjętego przez widzów i krytyków „Jacka Stronga”, którego na dużym ekranie obejrzało blisko 1,2 miliona widzów.

Zwiastun filmu można obejrzeć na https://youtu.be/EHYkF4w3GnI