Solidarność Wielkopolska - Program obchodów 58. rocznicy Poznańskiego Czerwca 1956
Program obchodów 58. rocznicy Poznańskiego Czerwca 1956
Poniedziałek 23 czerwca 2014

26 czerwca 2014 r.

godz. 10.00 - otwarcie wystawy „Dwa dni, które wstrząsnęły historią Polski” oraz uroczystości związane z Dniem Patrona Szkoły - Zespół Szkół Handlowych im. Bohaterów Poznańskiego Czerwca ’56, ul. Śniadeckich 54/58.

27 czerwca 2014 r.

składanie kwiatów przy pomniku adwokatów – obrońców bohaterów Powstania Poznańskiego Czerwca 1956 r. oraz oskarżonych w procesach politycznych, zbieg ulic Solnej i Stanisława Hejmowskiego (godz. 10.00), przy tablicy poległych studentów – Politechnika Poznańska, pl. Marii Curie-Skłodowskiej (godz. 11.00),

godz. 10.25 – uroczystość patriotyczna przy tablicy pamiątkowej Zbigniewa Janczewskiego – Zespół Szkół Licealno-Technicznych, ul. 28 Czerwca 1956 352/360,

godz. 14.15 – uroczystość przy Bramie Głównej H. Cegielski-Poznań SA, ul. 28 Czerwca 1956 r.,

godz. 17.00 – spotkanie uczestników, kombatantów Poznańskiego Czerwca ’56 z władzami wojewódzkimi i miejskimi; wręczenie odznaczeń - sala kominkowa CK Zamek, ul. Św. Marcin.

28 czerwca 2014 r.

składanie kwiatów przy tablicy pamiątkowej przed bramą Fabryki Pojazdów Szynowych (d. W-3) H. Cegielski (godz. 6.00), przy tablicy pamiątkowej przed ZNTK, ul. Robocza (godz. 8.00), przy tablicy pamiątkowej przed d. zajezdnią MPK, ul. Gajowa (godz. 9.30),

godz. 10.30 - uroczystość przy pomniku Poległych w Powstaniu Poznańskim 28-30 Czerwca 1956 r., ul. Kochanowskiego,

godz. 12.00 - Msza św. odprawiona przez ks. bp.  Damiana Bryla w intencji Ofiar Czerwca 1956 r. zamówiona przez Zarząd Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność” i Komitet Obchodów Rocznic Poznańskiego Czerwca 1956 r., kościół oo. Dominikanów,

godz. 13.30 - uroczystość przy pomniku Poznańskiego Czerwca 1956 r., pl. Mickiewicza,

godz. 12.45-13.30 – sztafeta pamięci historycznego zrywu. Trasa: Brama Fabryki Pojazdów Szynowych – al. Niepodległości, pl. A. Mickiewicza.

27-28-29 czerwca 2014 r.

godz. 19.00 – spektakl pt. „Gorączka czerwcowej nocy” w reż. Remigiusza Brzyka – Teatr Nowy im. Tadeusza Łomnickiego , ul. Dąbrowskiego 5. Bilety można kupić w kasach teatru.