Solidarność Wielkopolska - Protest w Biedronce
Protest w Biedronce
Poniedziałek 9 listopada 2015

W dniach 3-5 listopada w największych miastach w Polsce odbyła się akcja informacyjna w sklepach sieci sklepów Jeronimo Martins SA, czyli popularnej Biedronki. Jej celem było poinformowanie pracowników o możliwości wstąpienia do związku zawodowego oraz przysługujących prawach pracowniczych.

Powodem akcji protestacyjnej jest utrudnianie działalności związkowej przez pracodawcę, odmowa wywieszania tablic informacyjnych w sklepach, zakaz „propagowania związków zawodowych na terenie sklepu”, a także przypadki zakazania pracownikom rozmów z przedstawicielami pracodawcy. Jest to kontynuacja akcji protestacyjnych i działań prawnych prowadzonych przez Komisję Zakładową od września bieżącego roku. Do działań tych należą m.in.: skarga na działania JMP S.A. do instytucji międzynarodowych, udział w happeningu 22 października przed Urzędem Rady Ministrów, zawiadomienie do prokuratury o naruszenie art. 35 par. 2 ustawy o związkach zawodowych.

Kolejnym etapem protestu jest planowana manifestacja organizowana 10 listopada 2015 r. przed sklepem w Jarocinie, której bezpośrednią przyczyną jest rozwiązanie umów o pracę z trzema członkami Związku z Poznania i Jarocina bez konsultacji z organizacją zakładową, co jest istotnym naruszeniem art. 38 par. 1 Kp.