Solidarność Wielkopolska - Protest w średzkim szpitalu
Protest w średzkim szpitalu
Poniedziałek 31 marca 2014

W czwartek 27 marca br. pracownicy spółki Szpital Średzki manifestowali przed wejściem głównym do placówki. Pikietę zorganizowała zakładowa „Solidarność”.

- Wręczyliśmy prezesowi spółki Zbigniewowi Hupale, petycję, w której wyraziliśmy nasze zaniepokojenie pogarszającą się sytuacją ekonomiczną szpitala oraz odnieśliśmy się negatywnie do propozycji zawieszenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Ta ostatnia sprawa jest szczególnie bulwersująca w kontekście podwyżek przyznanych w styczniu -   mimo kłopotów finansowych szpitala - pewnej grupie pracowników – mówi Paweł Ławniczak, przewodniczący zakładowej „S”.

Postulaty  wysuwane przez pracowników obawiających się pogorszenia swojej sytuacji zawodowej poparł Zarząd Regionu wielkopolskiej „S”. W piśmie skierowanym do starosty średzkiego Tomasza Pawlickiego podkreślono brak postępu w realizacji postanowień podjętych podczas tzw. białego szczytu średzkiego, zwołanego 18 lutego br. z inicjatywy Pawła Ławniczaka. „Ustalono wówczas, że w najbliższym czasie powołany zostanie zespół ekspertów, którego głównym zadaniem będzie zdiagnozowanie przyczyn trudnej sytuacji ekonomicznej Szpitala i wskazanie kierunku działań naprawczych - tymczasem   nic w tej sprawie się nie dzieje. Związkowcy wezwali Starostę do pilnego podjęcia działań mających na celu zapobieżenie dalszej degradacji placówki i jej ewentualnej prywatyzacji” - czytamy w piśmie.

Po zakończeniu pikiety delegacja protestujących udała się do starosty. Podczas spotkania uzgodniono, że rozmowy sposobach poprawy kondycji szpitala będą kontynuowane w poniedziałek 31 marca.

b