Solidarność Wielkopolska - Rocznica pacyfikacji w Kwidzynie
Rocznica pacyfikacji w Kwidzynie
Poniedziałek 27 sierpnia 2012
Fot. bn W kwidzyńskim spotkaniu uczestniczyli b. internowani z Wielkopolski. Na zdjęciu od lewej: Jerzy Gaj, Piotr Nisiewicz i

14 sierpnia 1982 r. w więzieniu w Kwidzynie, zamienionym w stanie wojennym na ośrodek internowania, miała miejsce brutalna pacyfikacja internowanych działaczy „S”. Jej przyczyną było domaganie się przez więźniów odbycia widzeń z rodzinami według ustalonych uprzednio zasad. W wyniku szczególnie agresywnego zachowania straży więziennej pobitych zostało ponad 50 internowanych, z których 9 trafiło do szpitala. Sprawców nigdy nie osądzono. Aresztem oraz wyrokami więzienia ukarano natomiast… sześciu internowanych, których oskarżono o zorganizowanie buntu i napaść na funkcjonariuszy służby więziennej.

14 sierpnia 2012 r. - w 30 rocznicę tamtych wydarzeń - odbyły się uroczystości, podczas których przypomniano o ofiarach bestialskiego pobicia więźniów stanu wojennego. Wzięli w nich udział m.in. przewodniczący i sekretarz Komisji Krajowej Piotr Duda i Ewa Zydorek, przedstawiciele regionalnych, terenowych i zakładowych struktur „S”, prezes IPN, a także przedstawiciele władz miasta i regionu.

Przy tablicy pamiątkowej na murze Zakładu Karnego zostały złożone wiązanki kwiatów. Następnie odbył się wernisaż wystawy plenerowej pt.: „586 dni stanu wojennego”, a w miejscowej katedrze została odprawiona uroczysta Msza św., której przewodniczył biskup Jan Styrna. Zwieńczeniem uroczystości było spotkanie poświęcone publikacji pt. „Kwidzyn 1982. Internowanie, pobicie, proces” przygotowanej przez historyków z gdańskiego oddziału IPN Karola Lisieckiego oraz Karola Nawrockiego.

b