Solidarność Wielkopolska - Rocznica śmierci bł. księdza Jerzego
Rocznica śmierci bł. księdza Jerzego
Poniedziałek 10 października 2011

19 października mija 27 lat od męczeńskiej śmierci kapelana „Solidarności”.

Główne uroczystości związane z tą rocznicą – jak od lat – odbędą się tego dnia w Warszawie przy kościele św. Stanisława Kostki (na Żoliborzu), który jest obecnie sanktuarium błogosławionego ks. Jerzego. O godz. 17.00 postulator procesu beatyfikacyjnego ks. dr hab. Tomasz Kaczmarek wygłosi wykład „Błogosławiony Ksiądz Jerzy Popiełuszko – obecność w życiu Kościoła”. O godz. 18.00 rozpocznie się uroczysta Msza św. koncelebrowana pod przewodnictwem kardynała Kazimierza Nycza, metropolity warszawskiego. Po nabożeństwie nastąpi poświęcenie Ośrodka dokumentacji życia i kultu błogosławionego Jerzego Popiełuszki.

W przeddzień rocznicy, 18 października na tamie we Włocławku, gdzie mordercy wrzucili do Wisły ciało zamordowanego ks. Jerzego, odbędą się obchody upamiętniające męczeńską śmierć kapłana.

W Poznaniu rolę sanktuarium bł. ks. Popiełuszki pełni od roku kościół p.w. Matki Boskiej Bolesnej na Łazarzu (ul. Głogowska). Parafia oraz Region Wielkopolska NSZZ „S” zapraszają na uroczystości ku czci patrona „S”.

19 października o godz. 18.00 zostanie odprawiona Msza św. koncelebrowana pod przewodnictwem ks. Tadeusza Magasa, kapelana wielkopolskiej „S”. Poprzedzi ją spotkanie duszpasterskie z kapelanem o godz. 17.00, a zakończy – jak zawsze - złożenie kwiatów pod pomnikiem bł. ks. Jerzego na przykościelnym dziedzińcu. Po uroczystościach spotkanie członków „S” w salce parafialnej.

Wrzesiński oddział „Solidarności” także w tym roku włącza się w obchody tradycyjną już pielgrzymką, która wyruszy 22 października o godz. 6.00 szlakiem ostatniej męczeńskiej drogi ks. Jerzego: Bydgoszcz – Toruń – tama pod Włocławkiem; pielgrzymkę zakończy uroczysta Msza św. w sanktuarium Matki Bożej Pocieszenia w Biechowie (klasztor oo. Paulinów).

- „Solidarność” to wołanie wielkim głosem o poszanowanie ludzkiej godności, to jednocześnie dostrzeganie drugiego człowieka i jego problemów – mówił w 1983 r. bł. ks. Jerzy Popiełuszko.

Wołanie wciąż aktualne. Włączmy się licznie w kultywowanie pamięci o Kapłanie, który dla tych wartości poświęcił swoje życie. Weźmy udział w obchodach ku Jego czci. Pamiętajmy i przypominajmy innym.

an