Solidarność Wielkopolska - Rondo „Solidarności” przy Volkswagenie
Rondo „Solidarności” przy Volkswagenie
Poniedziałek 10 września 2018
Fot. vw poznan solidarnosc facebook

31 sierpnia br., w 38 rocznicę podpisania Porozumień Sierpniowych nastąpiło uroczyste otwarcie Ronda im. „Solidarności” w Białężycach, w miejscu gdzie swoją siedzibę ma podwrzesiński zakład Volksawena Poznań. Data jest nieprzypadkowa, bowiem tego dnia przypada Dzień Solidarności i Wolności - święto państwowe ustanowione przez Sejm w 2005 roku.

Biało-czerwoną wstęgę otwierającą Rondo przecięli Waldemar Grześkowiak, przewodniczący wrzesińskiej rady miejskiej, który swego czasu reaktywował związki zawodowe w tamtejszym Tonsilu oraz Mirosław Sikorski, zastępca przewodniczącego „Solidarności” w Volkswagenie Poznań. Zakładowa „S” była jednym z inicjatorów upamiętnienia rocznicy wydarzeń, które stały się bardzo ważnym krokiem na drodze do wolnej Polski.

W uroczystości udział wzięli m.in. burmistrz Wrześni Tomasz Kałużny,  starosta Dionizy Jaśniewicz i Ralf Nitschke, członek zarządu ds. personalnych i organizacji VW Poznań.

Na wrzesińskim rynku witał przechodniów wielki balon z napisem „Solidarność”, flaga Związku pojawiła się również ma maszcie przed ratuszem.