Solidarność Wielkopolska - Solidarni razem – chociaż osobno
Poniedziałek 27 lipca 2020
Fot. Archiwum ZR Wielkopolska

Orlen e-maraton Solidarności

Od 1 lica trwa wirtualna rywalizacja na trasie Orlen e-Maratonu „Solidarności” z 5-tką w tle. Na liście startowej jest już ponad 400 zawodników z 202 miast!

Starujemy przez całe lato - od 1 lipca do 31 sierpnia 2020 r. Do wyboru jest dystans królewski - do pokonania jednorazowo, maraton w formule na raty oraz bieg towarzyszący na 5 km. Każdy bieg będzie miał osobną klasyfikację. Wybór maratonu w wersji etapowej pozwala zawodnikom na pokonanie pełnego dystansu 42,195 km w maksymalnie 7 etapach, choć można pobiec np. 2, 3, 4, 5 lub 6 etapów.

Zapraszajcie swoich znajomych, biegajcie w grupach, rodzinnie, jak wam najwygodniej. Oglądamy wasze trasy w wynikach. Widzimy, że biegacie dosłownie wszędzie. To bardzo wzruszające dla nas organizatorów. Pokażmy naszą solidarność w tym trudnym dla wszystkich czasie. Mamy świadomość, że to nie to samo, ale dzięki waszemu udziałowi widzimy, że jesteśmy Solidarni razem – chociaż osobno, bo tak brzmi hasło tegorocznej edycji – mówi organizator biegu. Dzięki temu, że decydujecie się na udział wspieracie nas, organizatorów, którzy w obecnym roku mają bardzo trudną sytuację – dodaje.

Już od 1995 roku, w połowie sierpnia, uczestnicy Maratonu Solidarności pokonywali trasę prowadzącą przez Gdańsk, Sopot i Gdynię. Historia zawodów jest znacznie dłuższa i sięga jeszcze lat 80-tych ubiegłego wieku. W roku ze względów sanitarnych nie było możliwe przeprowadzenie biegu w tradycyjnej formule. Dlatego wyjątkowo impreza przenosi się do „e-świata”. Jednak trud, wysiłek, oraz pamięć biegaczy o historii, będą jak najbardziej prawdziwe.

– Mimo braku możliwości zorganizowania tradycyjnej imprezy maratońskiej w dniu 15 sierpnia w Trójmieście, postanowiliśmy zorganizować wirtualną wersję naszej rywalizacji. Zapraszamy do udziału w tym wydarzeniu każdego, kto kocha Polskę, dla kogo ważne jest upamiętnienie wydarzeń, które sprawiły, że dziś żyjemy w wolnym kraju. Zapraszamy biegaczy, którym bliska jest Polska, jej losy i historia – informuje biuro prasowe imprezy.

Zapisy na wybrany dystans ORLEN e-Maratonu „Solidarności” trwają do końca sierpnia. Numer startowy można pobrać za pośrednictwem strony datasport.pl, z poziomu profilu zawodnika (po zalogowaniu się), lub z poziomu listy startowej. Numer warto wydrukować, przypiąć do stroju podczas pokonywania dystansu i jeszcze lepiej poczuć atmosferę zawodów.

Ceny opłat startowych z udział w maratonie i maratonie etapowym zaczynają się od 15 złotych za pakiet mini z numerem startowym. Do wyboru jeszcze jest opcja standard (numer startowy i medal) za 35 złotych i premium w cenie 55 złotych, w której znajduje się również okolicznościowa koszulka Wirtualnego ORLEN e-Maratonu „Solidarności” z 5-tką w tle. Miejsce na liście startowej biegu lub marszu na dystansie 5 km można zapewnić sobie wpłacając 10 zł (pakiet mini z numerem startowym), 25 złotych (numer oraz medal) lub 49 złotych (numer, medal i pamiątkowa koszulka).

Zamieszczając zdjęcia i filmy z biegów w mediach społecznościowych warto opatrzyć je symbolem #orlenemaratonsolidarnosci, a także przesłać organizatorom. Dzięki temu powstanie pamiątkowa galeria, oraz video-relacja. Najciekawsze materiały mają być wyróżnione.

Wszystkie ważne informacje w Regulaminie zamieszczonym na stronie maratongdansk.pl.

*****

W ubiegłorocznym maratonie w barwach wielkopolskiej „Solidarności” startowali: Grzegorz Jezierski, Adam Miczyński, Adrian Łukasik, Krzysztof Aleksandrowicz, Piotr Bijas, Jakub Kucharski, Ryszard Kemnitz