Solidarność Wielkopolska - Solidarność na Kilimandżaro
Solidarność na Kilimandżaro
Poniedziałek 12 września 2011
Fot. archiwum Autora Marcin Helak na szczycie Kilimandżaro

W marcu br. Marcin Helak wyruszył na wyprawę wysokogórską do Ameryki Płd. Wraz z grupą alpinistów zdobył Aconcaguę - najwyższą poza Azją górę świata (6962 m n.p.m.). Na jej szczycie umieścili flagę „Solidarności”. Jednym ze sponsorów wyprawy była wielkopolska „Solidarność”. W sierpniu flaga „S” zawędrowała do Afryki na najwyższy szczyt kontynentu Kilimandżaro, o czym donosi M. Helak.

Solidarność na Kilimandżaro

„Udało się! Dnia 8 sierpnia o godz. 5:58 czasu polskiego stanąłem na najwyższym szczycie Afryki - Kilimandżaro! Nie było łatwo, gdyż wysokość dawała się we znaki, ale upór i determinacja pozwalały przezwyciężyć ból głowy i nie najlepsze samopoczucie.

Poznawanie tamtejszego świata, jakże kolorowego i odmiennego od europejskiej cywilizacji było fascynującym przeżyciem. Dzieci wracające ze szkoły i podskakujące w rytm śpiewanej piosenki, kobiety z koszami owoców na głowie robiące zakupy na miejscowym targowisku, pałętające się wokół glinianych chat kozy, uliczni handlarze usiłujący sprzedać coś zupełnie dla nas niewartościowego czy wszechobecny, unoszący się kurz nadawały klimat temu miastu.

Kuchnia wyborna, ludzie ciekawi(scy), a przyroda niesamowita. Obserwowanie afrykańskiej sawanny, którą wcześniej znało się tylko z obrazków było niezapomnianym przeżyciem. Safari to bogactwo dzikich zwierząt, które na ogromnej przestrzeni zachwycały swoją obecnością.

Czuję, że jeszcze tam wrócę...

Jeszcze raz chciałbym podziękować Panu Ryszardowi Górnemu za pomoc i wsparcie umożliwiające wzięcie udziału w wyprawie.

Fot. archiwum Autora

Marcin Helak na szczycie Kilimandżaro