Solidarność Wielkopolska - Spotkanie na szczycie w Solarisie
Spotkanie na szczycie w Solarisie
Poniedziałek 22 października 2018

O sprawach związanych ze sprzedażą spółki Solaris oraz wynikających z tego konsekwencjach dla pracowników spółki rozmawiali przedstawiciele Solidarności w Solarisie z Prezesem Zarządu Javierem Calleja. Spotkanie odbyło się 16 października br. na wniosek Komisji Międzyzakładowej.

Na wniosek związkowców spotkanie zostało podzielone na dwie części tematyczne. W części pierwszej kontynuowano negocjacje prowadzone na okoliczność sprzedaży Spółki Solaris firmie CAF.  Strona Związkowa podtrzymała swoje postulaty dotyczące gwarancji zatrudnienia oraz gratyfikacji finansowej w uznaniu wkładu pracowników w rozwój Spółki Solaris. Pracodawca odnosząc się do postulatu gwarancji zatrudnienia wskazywał na plany rozwojowe Spółki, w efekcie których zatrudnienie nie będzie malało lecz rosło. W kwestii gratyfikacji finansowej Pracodawca wyjaśnił, że nie posiada wiedzy czy Spółka  CAF była informowana przez Solarisa o trwających negocjacjach ze związkiem zawodowym i o zgłoszonych przez związek postulatach.

W drugiej części strona związkowa omówiła aktualną sytuację w firmie zwracając szczególną uwagę na zmiany w organizacji pracy na produkcji, kwestię zaopatrzenia, zwiększenie tempa pracy itd.

Z powodu ograniczeń czasowych nie udało się wyczerpać wszystkich tematów. Ustalono, że rozmowy będą kontynuowane na następnym spotkaniu.

solaris.solidarnoscwielkopolska.pl