Solidarność Wielkopolska - Spotykamy się w Warszawie
Spotykamy się w Warszawie
Poniedziałek 27 czerwca 2011

30 czerwca, w przeddzień objęcia przez Polskę prezydencji w UE,  odbędzie się w Warszawie wielka manifestacja „Solidarności”. Będzie to kontynuacja akcji, która pod hasłem „Polityka wasza - bieda nasza” odbyła się 25 maja we wszystkich miastach wojewódzkich.

- To realizacja programu „S”, jakim jest obrona ludzi pracy i najbiedniejszej części społeczeństwa. Nie jesteśmy zadowoleni z tego, co się dzisiaj dzieje - mówi szef wielkopolskiej „S” Jarosław Lange.

Wielkopolscy związkowcy pojadą do stolicy autobusami oraz specjalnym pociągiem, który odjedzie z Dworca Głównego.

Manifestacja ma charakter otwarty, mogą w niej wziąć udział  nie tylko członkowie Związku. Można zaprosić członków rodziny, przyjaciół i sympatyków „Solidarności” – wszystkich tych, którzy chcą zaprotestować przeciwko ciągle pogarszającym się warunkom życia.

„Solidarność” domaga się:

• czasowego obniżenia akcyzy na paliwa,
  • większej pomocy dla najuboższych,
  • ·      zwiększenia środków na walkę z bezrobociem,
  • podniesienia płacy minimalnej.

Piotr Duda: – Rządzący chcą przed lipcem wszystkie brzydkie sprawy zamieść pod dywan. Dlatego naszym protestem chcemy pokazać, że Polska jest krajem z wieloma wciąż nierozwiązanymi problemami społecznymi. Chcemy o nich opowiedzieć i powiedzieć rządowi: „sprawdzam”.

Miejscem zbiórki w Warszawie jest pl. Piłsudskiego. Podczas manifestacji na scenie wystąpią nie tylko związkowi liderzy, ale również znany polski zespół rockowy. Ok. godz. 13.00 rozpocznie się przemarsz w kierunku Sejmu i Kancelarii Prezesa Rady Ministrów.  Zakończenie przed kancelarią premiera ok. godz. 17.00.

Prosimy Organizacje Zakładowe o pilne zgłaszanie liczby  uczestników w Dziale Organizacyjnym ZR:  Arleta Andrzejewska, tel. 61 853-08-60 w. 18, kom. 606-29-81-33, e-mail: arleta.andrzejewska@solidarnosc.poznan.pl

Katarzyna Brząkowska, tel. 61 853-08-60 w.19, kom. 606-298-127

e-mail: katarzyna.brzakowska@solidarnosc.poznan.pl

Ostateczny termin zgłoszeń: 28 czerwca 2011 r.

Pokażmy, że jesteśmy mobilni i zaangażowani w sprawy Polski. Kto nie przyjedzie do Warszawy, nie ma prawa później narzekać. Nieobecni nie mają racji.

***

Zapowiada się największy od 3 lat protest związkowy w stolicy. Dla uczestników protestu zagra Paweł Kukiz i zespół Piersi.

To prawdziwa niespodzianka - jeden z najpopularniejszych polskich muzyków rockowych, od lat znany z zaangażowania w sprawy społeczne i polityczne, słynący z ostrych i bezkompromisowych wypowiedzi, zgodził się zagrać dla uczestników solidarnościowego protestu. Nieoficjalnie wiadomo, że nie wahał się długo.  -  To była szybka rozmowa i krótkie negocjacje  –

mówi osoba ustalająca warunki kontraktu muzyka. - Paweł Kukiz wręcz entuzjastycznie odniósł się do naszej propozycji. Stwierdził, że gra dla „Solidarności” w takim dniu to wyróżnienie. Powiedział, że w dzisiejszej sytuacji społeczno-politycznej przed naszym związkiem duże wyzwania i jeszcze większa odpowiedzialność.

Koncert Pawła Kukiza odbędzie się na placu Piłsudskiego ok. godz. 12.00.

B