Solidarność Wielkopolska - Stan wojenny - pamiętamy
Stan wojenny - pamiętamy
Poniedziałek 28 listopada 2011

Za kilkanaście dni minie 30 rocznica wprowadzenia stanu wojennego w Polsce. 12 grudnia 1981 r. jeszcze przed północą zamilkły telefony, radio i telewizja przestały nadawać programy. Oddziały wojska i milicji zostały skierowane skierowane przeciwko społeczeństwu. W nocy z 12 na 13 grudnia 1981 Rada Państwa uchwaliła dekret o wprowadzeniu stanu wojennego.

„Solidarność” zaprasza do udziału w obchodach zorganizowanych dla  uczczenia Ofiar stanu wojennego oraz przypomnienia wydarzeń z tamtych mrocznych czasów.

7 XII - godz. 13.00-17.00 - ulicami miasta przejedzie „tramwaj wojenny”, którego pasażerami będą uczniowie LO przebrani za zomowców. Oczekującym na przystankach będą rozdawać ulotki. Nagrania płynące z głośników przypomną o rygorach wprowadzonych dekretem WRON.

8-9 XII - konferencja IPN: „Od stanu wojennego do okrągłego stołu” połączona z okolicznościową wystawą. Wyższa Szkoła Nauk Humanistycznych i Dziennikarstwa ul. Kutrzeby 10. Początek godz. 9.00. Wstęp wolny.

10 XII -   godz. 10.00-14.00 - Gra miejska pt.: „Raport z oblężonego miasta”. To nowy, niepowtarzalny rodzaj gry edukacyjnej, łączący w sobie elementy gier komputerowych i happeningów ulicznych. Po wstępnej fazie internetowej kilkuosobowe zespoły uczestników rywalizują między sobą na ulicach miasta, starając się wykonać postawione przed nimi zadania. W naszym przypadku będzie to m.in. wykonanie ulotki na powielaczu, przekazanie zaszyfrowanej informacji, przedostanie się do wskazanego mieszkania strzeżonego przez ZOMO, unikanie pułapek zastawianych przez tajniaków. Uczestnicy, zdobywając informacje na temat stanu wojennego, przeniosą się do roku 1981. Całość rozgrywana jest na terenie miasta, które stanowi integralny element rozgrywki.

12 XII - „Sąd nad stanem wojennym” - projekt przygotowany we współpracy z uczniami poznańskich LO nr 5, 6, 8.

13 XII

- godz. 17.00 - Msza św. w kościele oo. Dominikanów  i uroczystości pod pomnikiem Poznańskiego Czerwca 1956 r.,

- ok. godz. 18.30 - u stóp pomnika członkowie NZS ułożą ze zniczy napis „13 grudnia 1981 r. Pamiętamy”.