Solidarność Wielkopolska - Stowarzyszenie Zapomniani Niepokorni
Stowarzyszenie Zapomniani Niepokorni
Poniedziałek 9 marca 2015

28 lutego 2015 r. w siedzibie Oddziału Piła odbyło się spotkanie założycielskie Stowarzyszenia Zapomniani Niepokorni. Stowarzyszenie powstało z inicjatywy pomysłodawców Programu Zapomniani Niepokorni – Franciszka Langnera i Romana Nisiewicza, którzy przy wsparciu Regionu Wielkopolska przez minione dwa lata poszukiwali i nawiązywali kontakt z działaczami opozycyjnymi z lat osiemdziesiątych.

Efektem ich pracy jest obszerna dokumentacja, która została przekazana do Zarządu Regionu i wielkopolskiego oddziału IPN. Nawiązano kontakt z około siedemdziesięcioma osobami, odbyły się spotkania, podczas których odszukane osoby zostały uhonorowane medalami Solidarności. Uczestnicy spotkania założycielskiego podjęli uchwałę o powołaniu Stowarzyszenia, przyjęli statut i dokonali wyborów. Spotkanie i wybory na wniosek uczestników poprowadził wiceprzewodniczący Regionu Wielkopolska Adam Dopierała. Prezesem Stowarzyszenia jednogłośnie został wybrany Franciszek Langner - legenda pilskiej Solidarności. Uczestnicy podjęli także uchwałę o przyznaniu honorowego członkostwa czterem osobom, wśród których znalazł się Przewodniczący Regionu Wielkopolska Jarosław Lange.

da