Solidarność Wielkopolska - Świadectwo pamięci
Świadectwo pamięci
Poniedziałek 23 kwietnia 2012
Fot. bn W imieniu wielkopolskiej „Solidarności” kwiaty przy Pomniku Ofiar Katynia i Sybiru złożyli Jarosław Lange i Patryk Trzą

13 kwietnia minęła 72 rocznica zbrodni katyńskiej. Poznaniacy uczcili jej Ofiary Mszą św. w kościele oo. Dominikanów oraz modlitwą przy Pomniku Ofiar Katynia i Sybiru.

- Przyszliśmy po to, aby złożyć im hołd i dać świadectwo naszej pamięci. Pamięci, w której pozostaną na zawsze, choć być w niej nie mieli -mówił Marek Woźniak, marszałek województwa wielkopolskiego. - Choć prawda była przez sowiecki reżim starannie zacierana, w Polsce nigdy nie zapomniano o tych, których katyńska ziemia przykryć miała na wieki. /.../ Dopiero w wolnej Polsce prawda o Katyniu przemówiła pełnym głosem. Nie w imię zemsty, lecz przestrogi. - To ludzie ludziom zgotowali ten los !

Marszałek przywołał pamięć Ofiar katastrofy smoleńskiej, w której zginęło 96 osób, w tym Prezydent RP Lech Kaczyński. - Spotykając się w Dniu Pamięci Ofiar Zbrodni Katyńskiej, kierować będziemy też zawsze nasze myśli do tych, którzy dwa lata temu chcieli osobiście pochylić się nad mogiłami Ofiar. Choć tragiczna katastrofa samolotu przerwała ich życie, pamięć o nich pozostanie na zawsze.

Wśród ofiar stalinowskich zbrodni było 1500 Wielkopolan, a jedną z nich była porucznik Janina Lewandowska, córka przywódcy Powstania Wielkopolskiego generała Józefa Dowbora Muśnickiego.