Solidarność Wielkopolska - Święto „Solidarności”
Święto „Solidarności”
Poniedziałek 10 września 2012
zdjęcia z Turnieju Roger Mikołajczak, Śrem – Hanna Zagłobińska, Leszno – Julian Marcyjaniak

25 sierpnia klaksony i ryk silników motocyklowych obudziły senny Poznań.  Parada motocyklowa zorganizowana przez wielkopolską „S” już po raz 5  rozpoczęła obchody 32. rocznicy powstania „Solidarności”.

Jest co świętować i z czego się cieszyć, chociaż my, Polacy, mamy tendencję do celebrowania raczej tych smutnych rocznic niż tych radosnych Trzeba zapomnieć o różnicach poglądów i wreszcie zacząć cieszyć się z tego co nam się udało. A Solidarność i to, czego dokonała, jest jedną z takich rzeczy - mówił Jarosław Lange, szef wielkopolskiej „S”.

A świętowała wielkopolska „Solidarność” hucznie na pikniku rodzinnym zorganizowanym na boisku Młodzieżowego Domu Kultury nr 1 przy Drodze Dębińskiej. Były gry i konkursy dla dzieci i dorosłych, pokazy policyjnych psów służbowych, pokazy ratownictwa przedmedycznego, w koszy wozu strażackiego można było unieść się na wysokość kilkudziesięciu metrów nad ziemie i podziwiać panoramę miasta. To tylko niektóre atrakcje pikniku. Dzięki hojności sponsorów uczestnicy konkursów zostali obdarowani licznymi nagrodami.

Piknikowi towarzyszył turniej piłkarski, w którym uczestniczyło 15 drużyn. Wygrała drużyna BHU S.A., który w finale pokonał ekipę Bajołek Team 1:0. Trzece miejsce zajął zespół  Exide Technologis (Centra), który pokonał KosmoCity 2:0. Najlepszym strzelcem turnieju został Filip Nowak (KosmoCity - 7 bramek), najlepszym bramkarzem Szymona Hajzlera (Bajołek Team), najlepszym piłkarzem turnieju Dariusz Czubiński (BHU).

Obchody rocznicowe zakończyła Msza św. Odprawiona 31 sierpnia w kościele oo. Dominikanów  i złożenie kwiatów przy pomniku Poznańskiego czerwca 1956 r.

Uroczystości z okazji Dnia Solidarności i Wolności odbyły się także w innych naszego Regionu. Członkowie Związku brali udział w mszach św. w intencji „Solidarności”, a także w licznych spotkaniach towarzyskich.

bn, www.lechita.net