Solidarność Wielkopolska - Tramwaj, ZOMO i Zielona wrona
Tramwaj, ZOMO i Zielona wrona
Poniedziałek 12 grudnia 2011

Tramwaj wojenny - na którego „czole” w miejscu, gdzie normalnie znajduje się kierunek jazdy widniało hasło „Nie oddamy sierpnia” - wyruszył 7 grudnia na ulice Poznania.  Jego pasażerami byli uczniowie VI LO przebrani za zomowców. Z głośnika rozlegał się głos gen. Jaruzelskiego informującego o wprowadzeniu stanu wojennego oraz o rygorach dekretu WRON. Grozę sytuacji rozpraszał hit lat 80. „Zielona wrona...”

W ten widowiskowy sposób wielkopolska „Solidarność” zainaugurowała obchody 30 rocznicy wprowadzenia stanu wojennego. Sceneria miała przypominać tamten czas.  Oczekujący na przystankach oglądali scenki rodem z grudnia 1981 r. i następnych miesięcy stanu wojennego.

Agresywni zomowcy, wybiegający z tramwaju z wrzaskiem i waleniem w tarcze, wyłapywali i pałowali rozdających ulotki. Wciągali do wagonu i właściwymi sobie sposobami próbowali zmusić do uległości.

Brutalna niekiedy inscenizacja  wywoływała różne reakcje oczekujących na przystankach. Niektórzy stali jak sparaliżowani, przypominając sobie wydarzenia sprzed 30 lat, inni mówili, że trzeba ludziom uzmysłowić, jak jeszcze niedawno wyglądało w naszym kraju „normalne życie” i dobrze, że „Solidarność” to robi.  Młodzi obserwowali z zaciekawieniem i często z niedowierzaniem.

- Chodziło nam wywołanie emocji u widzów, bo to bardziej porusza wyobraźnię i lepiej oddaje prawdę o klimacie tamtych czasów - mówią organizatorzy imprezy.

Nad całością czuwał Grzegorz Kotłowski, nauczyciel z VI LO, który wspominał, że sam przed laty był świadkiem podobnych scen i pamięta, jakie to wówczas wywarło na nim wrażenie.

- To żywa lekcja historii i początek rocznicowych obchodów. Chcemy pokazać klimat, który towarzyszył ludziom w stanie wojennym. Chcemy też pokazać szczególnie młodym, którzy nie mogą tego pamiętać, jaki wtedy panował terror, jaki to był dramat dla ludzi - mówi J. Lange, przewodniczący wielkopolskiej „Solidarności”.

W tegorocznym programie obchodów jest sporo elementów skierowanych do ludzi młodych. Jednym z nich jest rozprawa „Sąd nad stanem wojennym”. W role sędziów, prokuratorów i obrońców wcielą się uczniowie poznańskich liceów. Odbędzie się ona w poniedziałek 12 grudnia odbędzie się sali nr 100 Sądu Okręgowego w Poznaniu przy Al. Marcinkowskiego.

BN