Solidarność Wielkopolska - Wolne dni w 2014 r.
Wolne dni w 2014 r.
Poniedziałek 13 stycznia 2014

W 2014 r. pracownicy po raz pierwszy skorzystają z wyroku Trybunału Konstytucyjnego, który w październiku 2012 r. przyznał rację NSZZ „Solidarność” ws. oddawania dnia wolnego za święto przypadające w sobotę. W 2014 r. w sobotę przepadną: Święto Konstytucji 3 maja oraz Dzień Wszystkich Świętych 1 listopada.

Trybunał Konstytucyjny uznał za sprzeczny z konstytucją przepis Kodeksu pracy, zgodnie z którym za święto przypadające w dniu wolnym od pracy pracodawcy nie musieli oddawać pracownikom dodatkowego dnia wolnego. Przepis od początku budził duże kontrowersje. Dlatego NSZZ „Solidarność” zdecydował o skierowaniu do TK wniosku o sprawdzenie jego zgodności z ustawą zasadniczą. Sędziowie uznali, że prawo do dnia wolnego powinno w równym stopniu przysługiwać wszystkim pracownikom.

Pracodawcy znów muszą oddawać pracownikom wolny dzień, jeśli święto przypadnie w dzień wolny z tytułu pięciodniowego tygodnia pracy - najczęściej chodzi o sobotę, która dla większości pracowników jest dniem wolnym.

Kodeks pracy nie wskazuje, który dzień ma być dodatkowym dniem wolnym. Ustala to pracodawca. Nie ma też obowiązku udzielania wolnego dnia, kiedy święto przypada w niedzielę. Dzień wolny  nie przysługuje również osobom przebywającym na urlopie macierzyńskim i zwolnieniu lekarskim.

Pracownikom, dla których sobota jest dniem pracującym, dodatkowy dzień  wolny się nie należy. W tym dniu po prostu nie przychodzą do pracy. Natomiast, jeżeli w ramach tygodnia pracy pracownik ma wolne np. w piątek i tego dnia wypada święto, na pracodawcy spoczywa obowiązek oddania mu dnia wolnego w inny dzień do końca okresu rozliczeniowego. Taka konieczność wynika z obowiązku zapewnienia pracownikowi odpowiedniej liczby wolnych dni w każdym miesiącu.

Ramka:

Dni ustawowo wolne od pracy w 2014 r.

1 styczna (środa) - Nowy Rok,

6 stycznia (poniedziałek) - Święto Trzech Króli,