Solidarność Wielkopolska - Wszyscy kibicujemy „Solidarności”
Wszyscy kibicujemy „Solidarności”
Poniedziałek 24 października 2011
Fot. Archiwum Wiary Lecha Mimo chłodu, podczas rozgrywek Ligi Kiboli panuje gorąca atmosfera

Nie chodzi tylko o dobrą o zabawę i integrację. Oprócz promocji sportu, porozumienie między ,,Solidarnością”, a Wiarą Lecha ma wymiar znacznie głębszy - obie strony deklarują wspólne działania o znaczeniu patriotycznym.

Pamiętamy happening z pochodniami, który przygotowali w ubiegłym roku kibice pod poznańskimi Krzyżami w rocznicę wprowadzenia stanu wojennego. Z własnych, uzbieranych wśród swoich członków pieniędzy, z okazji rocznicy Wydarzeń Czerwcowych ufundowali i sami wykonali murale przy ul. 28 Czerwca.

- Dzięki ,,Solidarności” żyjemy w wolnym kraju. Wiem, co znaczą te słowa, bo mój dziadek zginął za wolną Polskę - mówi Mariusz z Wiary Lecha. - Dlatego porozumienie z Zarządem Regionu ,,S” ma dla nas wymiar symboliczny. Zależy nam na tym, by przełamywać stereotypy o kibicach, którzy postrzegani są w większości jako chuligani. Mamy nadzieję, że dzięki tej współpracy przybędzie nam drużyn w Kibolskiej Lidze Kolejarza.

,,Solidarność” jest patronem I i II WL Ligi. Na półmetku rozgrywek, debiutancka drużyna związkowa Muszkieterowie ,,Solidarność” przoduje w tabeli II ligi i ma duże szanse awansu do pierwszej.

- To bardzo pozytywne, że razem możemy zrobić coś dobrego - podkreśla Patryk Trząsalski, który ze strony Zarządu Regionu ,,S” koordynuje współpracę z Wiarą Lecha. - Umowa z kibicami jest rozwinięciem wcześniej podpisanej współpracy  z KKS Lech.

Dzięki wspólnemu graniu na boisku, członkowie Związku mają okazję do wyjścia ze swoich organizacji zakładowych i integrowania się.

- Potrzebujemy wspólnego spotkania poza zakładami pracy, a bieganie za piłką i kibicowanie to znakomita ku temu okazja - dodaje P. Trząsalski.

Obie strony podkreślają, że przez sport można lepiej trafić do młodych, a takich wciąż związkowi potrzeba.

- Jesteśmy chyba pierwszym regionem w kraju, który wpadł na pomysł promowania Związku przez amatorską ligę piłkarską i porozumienie z klubem sportowym - mówi P. Trząsalski. - To współpraca korzystna dla wszystkich stron.

Wiara Lecha zaprasza do udziału w rozgrywkach halowych. Drużyny można zgłaszać drogą mailową na adres: ligakiboli@gmail.com

Więcej na temat wyników rozgrywek na stronie: www.ligakiboli.bo.pl

Anna Dolska