Solidarność Wielkopolska - Z Solidarnością przeciw rasizmowi
Z Solidarnością przeciw rasizmowi
Niedziela 12 lutego 2012
Fot. A. Jakubowska

Po raz drugi, 21 stycznia br., odbył się w Poznaniu Międzynarodowy Turniej Piłki Halowej ,,Razem przeciwko rasizmowi”. Ponownie ,,Solidarność” patronowała wydarzeniu.

W drugiej edycji, o puchar turnieju walczyło 13 drużyn składających się ze studentów zagranicznych uczących się na wszystkich wyższych uczelniach Poznania. Byli reprezentanci z 12 krajów m.in. z Kazachstanu, Portugalii, Niemiec, Syrii, Egiptu i Turcji, krajów Ameryki Łacińskiej. Zwycięzcami Turnieju zostali studenccy gracze z Portugalii. Drugie miejsce zajęła drużyna Nigerii, trzecie Niemiec, a czwarte Hiszpanii.

Impreza miała nie tylko wymiar sportowy, ale też integracyjny i kulturalny. Startujący w niej zagraniczni studenci przygotowali stoiska tematyczne prezentujące kulturę krajów, z których pochodzą. Można było zobaczyć sztukę arabskiej kaligrafii, spróbować orientalnej kawy i tureckiego deseru aszure. Obiad dla wszystkich zawodników przygotowali studenci z Turcji. W przerwach imprezy można było obejrzeć pokaz brazylijskiej sztuki walki capoeira i pokaz tureckiego tańca kolbasti.

- Sam nie spotkałem się w Polsce z przejawami rasizmu, ale wiem, że to zjawisko istnieje – mówi Muammer Durmus, zawodnik z Turcji. – Myślę, że niechęć do innych nacji, koloru skóry, innej kultury wynika przede wszystkim z uprzedzenia do czegoś, czego się nie zna i w związku z tym ulega się stereotypom, zwykle negatywnym. Dlatego oprócz zabawy, chcemy tu poznaniakom pokazać naszą kulturę, tak jak my poznajemy waszą studiując w Polsce. Poza tym dobrze się tu bawimy i integrujemy.

Patronatem honorowym Turniej objął prezydent Poznania, a Ewa Bąk, dyrektor wydziału sportu Urzędu Miasta oficjalnie otworzyła imprezę, przekazując uczestnikom piłkę z autografem Michela Platiniego.

A. Dolska